Mix 2017. 10. 31.

Selyés szavalók Debrecenben

A 2017-es évben a Debreceni Zsidó Hitközség, Debrecen Városa és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége immáron 19. alkalommal rendezte meg a dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Versenyét, melynek a Debreceni Zsidó Hitközség székháza adott otthont október 22-23-án. 

A Szabó Magda által megálmodott és elindított verseny idén is hasonló forgatókönyv szerint folyt, mint az elmúlt években: a vasárnapi elődöntőket hétfőn a döntő követte. Szintén hétfőre maradt az eredményhirdetés s az azt megelőző gálaműsor. A hagyományosan négy – gyermek, ifjúsági, felnőtt és szépkorú – kategóriában zajló verseny tavaly egy ötödikkel, az énekelt versekkel bővült. Az évről évre növekvő versenyzőgárda idén rekordot döntött: 52 produkciót láthattunk-hallhattunk. Az állandóság és a hagyomány követése nemcsak a verseny menetében figyelhető meg. Főleg a felnőtt és a szépkorú kategóriában évek óta visszatérő szavalókkal is találkozhatunk – nagyon érdekes és izgalmas figyelemmel követni vers-, ill. prózaválasztásukat, repertoárjuk bővülését, mely hűen tükrözi pillanatnyi lelkiállapotukat is. A gyermek és ifjúsági kategóriában az az izgalmas, hogy szinte évente új arcokkal, tehetséges szavalókkal ismerkedhetünk meg. Akár új, akár már jól ismert versenyzővel találkozik az ember, egyben biztos lehet: a Kardos-szavalóversenyen baráti, szinte családias a hangulat. S ezt a kellemes közeget nagyban elősegítik a debreceni hitközség munkatársai és Zámbori Edith irodavezető. Nekik köszönhető az oldott versenyhangulat, a kitűnő vendéglátás, a finom ételek, a kényelmes elszállásolás.

Tény, hogy egy verseny legfontosabb szereplői maguk a versenyzők; ám – ha már verseny – nagy hangsúlyt kap a bírálóbizottság is. Az ő szakmai felkészültségük, elvárásaik nagyban meghatározzák a verseny színvonalát, sőt a versenyzőknek és felkészítőiknek útmutatóul szolgálnak a jövőt illetően is. Szakmai felkészültségben és művészi színvonalban idén sem volt hiány a debreceni szavalóversenyen.

A zsűri munkáját annak elnöke, dr. Feuermann László magyartanár, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökhelyettese irányította.

A zsűri tagjai voltak: Fohn Veronika – magyartanár

Kreislerné dr. Grósz Zsuzsanna, a Debreceni Zsidó Hitközség elnökhelyettese

Lang Eszter – képzőművész

Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar  Közművelődési Egyesület főtanácsosa.

A Selye János Gimnáziumot idén három szavalók képviselte. A gyermek kategóriában (14 éves korig) Fiala Tímea terciós és Fekete Lujza secundós, míg az ifjúsági kategóriában (14–18 év) Jankulár Tamás III.A osztályos diákunk versenyzett. A diákok az elmúlt évekhez hasonlóan és az elvárásoknak megfelelően teljesítettek, s idén is büszkék és elégedettek lehetnek az elért eredményekkel:

Fekete Lujza a 2. helyen végzett, Jankulár Tamás pedig 1. helyezett lett.

A Selye János Gimnázium nagy erőbedobással készül a jövő évi versenyre, hisz 2018-ban a dr. Kardos Albert Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny jubileumi XX. évfolyama kerül megrendezésre, mely egyben tisztelgés lesz Szabó Magda élete és életműve előtt.

(Spátay Adriana)