Kultúra 2020. 04. 01.

Litera túra: új kulturális projektet indítottak útjára magyar egyetemisták

A Pozsonyi Színművészeti Egyetem magyarajkú diákjai kezdeményezésében a közelmúltban útjára indult a Litera túra elnevezésű kulturális projekt, mely keretében költészetet szerető fiatalok egyedi formában próbálják kicsit közelebb hozni egymáshoz a magyar és szlovák irodalmat.

Legfőbb céljuk, hogy egy kis extra adag kultúrát és irodalmat közvetítsenek az internet népének, különösen a jelenlegi, bezártságra ítélt napokban. A projekt alapgondolata, hogy tagjai magyar szerzőktől szlovák nyelven, és fordítva, szlovák szerzőktől magyar nyelven adjanak elő lírai és prózai műveket.

A Litera túra promó videója

A kezdeményezés bemutatkozó videója mellett felkerült már a projekt első előadása is, melyen a Pozsonyi Színművészeti Egyetem hallgatója, Hostomský Fanni szavalja Örkény István: Presztízs című egypercesét, szlovák nyelven. Hostomský Fanni a közelmúltban a Komáromi Jókai Színház színpadán is látható volt, a társulat Bolha a fülbe című előadásában.

A további részletekről és célokról a projekt egyik komáromi tagját, Melecsky Kristófot kérdeztük: „A karantén időszakában is szeretnénk valami kreatív, művészi produkcióval szolgálni az embereknek, így született meg a Litera túra ötlete. Jelenleg 10 tagból áll a kis csoportosulásunk; a 9 egyetemista mellett Culka Ottó beszédtanárként segíti a munkát. Szeretnénk minél közelebb hozni egymáshoz a szlovák és a magyar kultúrát, valamint megismertetni egymással a két nemzet irodalmát” – mondta el megkeresésünkre a Pozsonyi Színművészeti Egyetem IV. évfolyamos hallgatója, aki a közelmúltban szintén szerepelt a komáromi színház Bolha a fülbe című előadásában.

A litera túra kezdeményezői emellett egy felhívást is közzétettek, amiben várják mindazok jelentkezését, akik szeretnének a projekt részesei lenni és szívesen megmutatnák magukat. Az elkészült felvételeket a studentiherectvavsmu@gmail.com e-mail címre várják.

„Reméljük, minél többen bekapcsolódnak a projektbe. Nagy örömünkre neves színművészek is jelezték már részvételi szándékukat. Érdemes lesz tehát rendszeresen figyelni a Litera túrát a különböző csatornákon, Facebook-on és YouTube-on, hiszen sok új érdekes és értékes tartalommal találkozhatnak majd az érdeklődők” – tette hozzá végezetül Melecsky Kristóf.