Város 2017. 04. 13.

Sör, bor, pálinka és jó falatok a Komáromi Napokon

Minden valamirevaló fesztivál fontos eleme a gasztronómia: igyekeznek felvonultatni a régió étel- és italkülönlegességeit. Nincs ez másként a Komáromi Napokon se, ahol a régi, bevált dolgok mellett néhány újítással is számolhatunk. A Borok utcája mellett lesz Sörök utcája, Pezsgőbár és pálinka kóstolás is; finom falatokból sem lesz hiány.

Ezeket a borokat kóstolhatjuk a Borok utcáján 

Mivel az eddigi Komáromi Napokon szinte mindig túlzsúfolt volt, az idei szervezők úgy döntöttek, a Borok utcáját áthozzák a Klapka térre, lévén itt talán kényelmesebben elférnek a látogatók. A hazai borászok mellett a vendégrégiót most Erdély képviseli. Sikerült ide csábítani nem csak Erdély, hanem Románia legnagyobb borászatát, a Rékási borvidék 700 hektáron gazdálkodó RECAS pincészetét.

Ami a hazai borászatokat illeti, itt lesz a már jól megszokott “négyes”: a Bott Frigyes, a Kasnyik, a Hengerics és a Mátyás pincészet; a fűri Chateau Rúbaň; és Dél-Szlovákia legnagyobb borászata, a HR Winery. A leggyorsabban fejlődő mikro borrégiót, a bátorkeszi SZEGAB Polgári Társulást három borász képviseli, valamint megkóstolhatjuk Szlovákia legismertebb borászatának, az ELESKO borait is.

Újdonság lesz, hogy a Borok utcáján felállítanak egy Pezsgőbárt is a pezsgők és a habzó borok kedvelőinek. Ezen a helyszínen kóstolhatunk majd kifejezetten drága, exkluzív borokat is.

Ami a pálinkákat illeti, két pálinkaház képviseli magát a Komáromi Napokon: az egyik a magyarországi Szicsek, a másik pedig a Karkó Pálinkaház Búcsról.

Újdonság a Sörök utcája 

Sokan vannak, akik inkább sört innának: számukra jó hír, hogy a Megye utcán különféle söröket ízlelhetnek. A Sörök utcája az ógyallai Arany Fácán (Heineken) sörgyárral karöltve kerül megrendezésre. Itt a hagyományos, jól ismert sörök mellett, mint a retro Arany Fácán ’73 -as mellett megkóstolhatunk olyan manufaktúrák kézműves italait is, amelyeket a Heineken képvisel. Ilyen például a Bock kézműves barna, “folyékony kenyere”. Összesen 10-12 féle, csapolt sör közül válogathatunk, 3 dl-es poharakban.

Mind a söröket, mind a borokat ugyanarra az egységes, Sör- és Borkóstoló jegyre kóstolhatjuk meg.

Vásári sült kolbász és pecsenye, kürtös kalács – megspékelve új ízekkel 

Az ételes standok a múzeum épületétől a Szentháromság  szoborig húzódnak majd. A hagyományos fesztivál ételek mellett – sült kolbász, pecsenye, lángosok, kürtös kalács, krumplis tócsnik töltött és töltetlen változata, stb. – ehetünk igazi, amerikai hamburgert és Hot Dog-ot is. Szintén újdonság lesz a múzeumkert mini gasztro-sarka: itt inkább kézműves édességeket (réteseket, kalácsokat, csokoládét) kóstolhatunk, de lesz kávépörkölés is.

Szólj hozzá!