Sport 2023. 09. 30.

Sportnap a kicsiknek, hogy élvezettel tudjanak mozgást választani

Hétféle sportág, 11 intézmény gyermekei. Így zajlott az első TIKI-TAKI sportnap, ahol a kicsik mindenféle sportágba belekóstolhattak, mielőtt mozgást választanak az adott tanévre.

Az 1. TIKI-TAKI sportnap a névadó polgári társulás egyik 2022-ben beadott sikeres pályázatának a gyümölcse volt. A rendezvény próbaverzióját 2023. júniusában szervezték meg, együttműködve a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével, a Bóbita Óvodával és 3 környékbeli sportklubbal. Akkor 120 gyermek részére valósult meg az akció.

A több intézményt felölelő 1. TIKI-TAKI sportnap megvalósításának első kitűzött időpontját egy fájdalmas, szomorú hír törte meg. 

A fáklyát visszük tovább… 

Sýkora Hernády Katalin, a TIKI-TAKI polgári társulás elnöknője mesélt a rendezvény hátteréről. Majer Péter volt az, aki Komáromban egy iskolareformnak is nevezhető lavinát indított el.” A nemrégiben elhunyt, Eötvös Utcai Alapiskola egykori igazgatója már a kis elsősöket is arra ösztökélte, hogy válasszanak sportszakkört, az alsó tagozaton pedig sportosztályokat hozott létre. Komárom városának nagy örömére e példát követte más iskola is. “A szülőknek és gyermekeknek azonban nagy dilemmát okozott, hogy melyik sportágra iratkozzanak be, hiszen a kicsiknek alig volt alkalmuk kipróbálni ezeket. A jó móka és az egészséges testmozgás mellett fontos, hogy gyermekeink minél több sportággal ismerkedhessenek meg, és

aszerint tudjanak választani, amit tényleg élveznek is.”

Így született meg az ötlet, hogy a két említett szervezet összefogásának hála városi szinten mutassák meg az óvodásoknak, milyen sportágak közül válogathatnak majd az iskolában. “Egyetlen délelőtt keretében természetesen lehetetlenség mindent felölelni, igyekeztünk azonban változatosan összeválogatni a különböző mozgásformákat. A legfontosabbnak azt tartottuk, hogy a sportágbemutató interaktív arculatot öltsön. Megkezdődött a tervezés, szervezés, hirtelen egyre többen csatlakoztak, és támogatták az ötletet.”

Az előkészületek során tapasztalt, nagybetűs pedagógusok is ellátták a szervezőket tanácsaikkal, mint Dobay Beáta, Kováč Klaudia, Szabó Križan Andrea, Tóth Ivett, Trenčík Katalin, Balogh Kinga – a teljesség igénye nélkül köszönet illet mindenkit a segítségéért.

A helyszín maradt

A helyszínt végül maradva az eredeti tervek mellett a komáromi Eötvös Utcai Alapiskola biztosította. “Az iskola vezetősége máig mindenben partner, ami a gyerekek javát szolgálja, és a sportot támogatja.”

A szeptember 29-i rendezvény Komárom városa, a VK Spartak UJS komáromi röplabda klub, a Szayka Kempo Dojo felvidéki kempo szövetség, a BC Komárno kosárlabda klub, a Kajak&kenu Klub Komárno, a KFC Komárno futball klub, az Eötvös Utcai Alapiskola, a ByMaX s.r.o., az Enilux, a Faxcopy, az Emilové sady, a Cibi s.r.o. és Barta Erik támogatásával jött létre.

Sýkora Hernády Katalin, a Selye János Egyetem doktorandusz hallgatójának vezetése alatt a Tanárképző Kar hallgatói is aktívan részt vettek a rendezvény kivitelezésében. “Mindez nem sikerült volna, ha a város pedagógusai, óvodái nem lettek volna partnerek.

Összesen 11 intézmény vett részt a rendezvényen, ez is tükrözi a városban folyó minőségi oktatást és nevelést. Megtisztelő, hogy bizalmat szavaztak és eljöttek.”

Komárom polgármestere, Keszegh Béla nyitotta meg a rendezvényt. Az énekes-táncos bemelegítő után pedig a gyermekek birtokba vehették a sportállomásokat.

Kempó, kajak, kenu, röpi, foci, kosár, atlétika – mindent kipróbálhattak a kicsik szakértő, olykor bajnoki kalauzolás mellett.

Nem hiányozhatott Hugó, az Eötvös suli kabalája sem.  A tanárképző hallgatói mellett az alapiskola hat napközis tanítója is segédkezett. Nem utolsó sorban pedig a TIKI-TAKI szervezői magja kísérte végig a programot. “Egy önzetlen, kreatív, pedagógusokból, gyógypedagógusból, fejlesztőkből, sportmenedzserből álló szakképzett csapatot alkotunk Csintalan Zsuzsanna, Beke Enikő, Nagy Eleonóra személyeivel kiegészülve.”

A sportnap a megérdemelt ajándékok, oklevelek és érmek átadásával ért véget. A szervezés pedig Majer Péter emlékére és tiszteletére a jövőben sem áll majd meg.