Sport 2022. 09. 26.

Sportlövészet nőként felnőtt fejjel

Fegyveres rablás az esküvőt beharangozó videón, füstölgő puskacső a mindennapokban, Mr. és Mrs. párhuzam. Bopko Enikő és férje, Kubica Dušan a lőtéren ismerkedtek meg. A sportlövészet és a pisztolyok fanatizmusa pedig egészen odáig terjed, hogy szinte minden szabadidejüket e veszélyes sportágnak szentelik.

Mi is az a Dry Fire tréning, amit bárhol lehet a négy fal között végezni? Nehezebb, vagy könnyebb, ha a párod egyben az edződ is? Milyen lehet nőként folyton fegyvert ragadni, ráadásul magyarként szlovákok közt versenyezni? Íme egy kemény csaj beszámolója a lövészet rejtelmeiről.

Azt gondolnánk, ritka, ha egy nő fegyvert ragad, ám körülbelül ugyanannyian űzik ezt a sportot nőként, mint az erősebbik nem tagjai. Ráadásul eredményekben sem mutatkozik különösebb eltérés. Sőt, nem egyszer a nők bizonyulnak jobbnak. Íme, mivel is jár fegyverek „kereszttüzében“ élni Enikő szemüvegén át. A hétköznapokban nőies szakmát űző műkörmös barátnőmmel a szokásos havi manikűrözés közben beszélgettünk.

Miért is kezd el egy nő felnőttként a sportlövészet sportágában elmerülni?

  • Bizonyára rengetegszer feltették már a kérdést is, hogy lányként lőni? Hisz ez egy fiús sport…

(nevet) Pedig keményebbek vagyunk sokszor, mint a férfiak. 2015-ben igyekeztem minden lehetőséget megragadni és kipróbálni olyan dolgokat, amit addig még nem. Elmentem a lőtérre, kipróbáltam, milyen meghúzni a ravaszt, és ott ragadtam. Elkezdett komolyabban érdekelni az egész sportág, ezért igyeztem a legjobbaktól tanulni. Képes voltam még egy 12 órás munkanap után is világbajnokok videóját elemezni és nézegetni. S ezt teszem a mai napig.

Talán ez már nem csak hobbi, hanem fanatizmus…

A sportlövészet veszélyes sport, hol a biztonság?

  • Veszélyes egy sportágat választottál… Volt már baleseted?

Mivel az első a biztonság, így nem szabadna komolyabb balesetnek történnie. Ez az első lecke, amit megtanulunk. Nyilván volt már, hogy visszappatant egy kisebb “lövedékszilánk” a fém célról a combomba, és okozott egy 5 cm-es lila foltot.

Sőt, olyan is előfordult, hogy éppen a homlokomnak ment neki.

Ekkor viszont értelmet nyer a szemüveg elengedhetetlen használata. A legemlékezetesebb pedig a vadiúj nadrágomban történt. Egy esős reggelen sikerült úgy megcsúsznom a sárban, hogy szó szerint “repültem” egyet. Akkor a térdem sérült meg, de szerencsére a versenyt így is sikeresen befejeztem, még ha kissé bicegve is.

  • Mi a helyzet azzal, hogy magyarként a szlovákok színeiben, csupa szlovák közt versenyzel?

Rengeteg nemzetközi megmérettetésen veszünk részt (idehaza Komáromban is), amikor a szlovákok mellett csehek, magyarok, lengyelek, osztrákok, horvátok is érkeznek. Az idei májusi Mosquito Matchen például 16 különböző európai országból érkeztek ide. Mivel Szlovákia lövői évek óta ismernek, nem oldjuk és soha nem is oldottuk a magyarságomat.

Számomra kifejezetten hízelgő, ha “maďarka”-nak szólítanak.

Eredmények a háború árnyékában

Az idei termés volt a többszörös szlovák bajnok Enikő számára a legeredményesebb, ami a nemzetközi versenyeket illeti.

Báthory cup Cachtice

1. hely: production optics lady + president medal

Mosquito match Komarno

1. hely: szlovák bajnok production optics lady

Rebels Trophy Komárno

1. hely: production optics lady + president medal

  • Mindemellett a sziporkázó teljesítmény mellett megkaptad életed első szponzori felajánlását is…

Mindig is az egyik nagy álmom volt, hogy egy támogató felkaroljon. És megérte várni, hiszen a čachticei Bathory CUP versenyen volt alkalmam kipróbálni a KMR cég fegyvereit. Amikor

a kezemben tartottam az “álompisztolyt”, csak annyit kérdeztem: ha egyszer megvenném, lehetne-e piros-fekete szinkombinacióban?

A válasz egy nagy mosoly volt, egy héttel később pedig már gyártásban is volt a fegyverem. Ráadásul teljes mértékben személyre szabták és egyenruhát is kaptam mellé. Amikor megérkezett a doboz, csak az örömkönnyek maradtak.

  • S ha már könnyek, nehéz időket élünk. Felmerül a kérdés, hogy a környezetedben hányakat érintett a háború?

Rengeteg katona- és rendőrismerősöm lett az elmúlt évek során…

…akik barátokká váltak. Szinte mindegyiküket a keleti határhoz rendelték és ez félelmetesen közel zajlott a környezetemben.

Jelenleg 12 ukrán puskalövész áll az ukrán-orosz fronton, akik rendszeresen részt vettek a szlovák dinamikus puska-bajnokságon. Többen közülük az ukrán hadsereg különleges egységeiben, vagy lövészoktatóként szolgálnak.

A Szlovák Dinamikus Lövész Szövetség (SADS.sk) egyébként ideális helyzetben van ahhoz, hogy növelje Szlovákia védelmi képességét a gyakorlati lövésgyakorlatoknak köszönhetően fokozott igénybevétel mellett (dinamikus lövés – lövés fizikai és részben pszichológiai nyomás alatt). Mindenesetre sosem gondoltam volna, hogy ilyen helyzet kialakulhat egyszer hozzánk, ennyire közel. 

A fanatizmus ára

  • Szerinted mitől lesz valaki jó lövő?

A 12-15 éves kor az, amikor a legfogékonyabb az ember bármilyen fejlődésre. Ami felnőttként fel évnyi gyakorlásba telik, az gyerekként akár egy hónap alatt is sikerülhet. Ha valaki még fiatalon elkezd tréningezni, nagyon sokat számít a pszichika, hogy képes legyen a hibák feldolgozására. Emellett a folyamatos fejlődésre való hajlam az, ami előre lendít például engem is.

Hogy akkor is menjünk, ha éppen könnyek közt fogjuk meg újra a fegyvert egy félresikerült verseny után.

Szerintem nincs olyan lövő, aki ezen ne lendült volna át. Mint sokminden máshoz, ehhez is erő kell és kitartás, valamint egy “cél”, ami előre hajt. Láttam már vilagbajnokot is az elégedetlenség miatt lefelé görbülő szájjal pályára lépni. Sőt, engem is dicsértek meg már úgy, hogy közben 3 hibát is ki tudtam emelni, amit 20 mp alatt vétettem. Még ha nem is látszódott. Ilyenkor kell fejet hajtani és megköszönni, hogy figyelnek rám.

  • Könnyebb vagy nehezebb számodra, hogy a párod az edződ?

Számomra egyértelműen könnyebb, hiszen folyamatosan motiváljuk egymást. Szeretek másokkal is edzeni, talán az ember olyankor jobban koncentrál a pisztoly célzójára, mint a kedvesére. Mindamellett gyakran mérem össze vele magam, de ő ugye pasi, s a kettőnk  izomzata teljesen más. Természetesen nagyon nagy plusz, ha a sportban is megismerheted a másikat. Megesett már, hogy inkább nem szóltam, csak jobbnak láttam, ha odébb ballagok a következő pályára. (nevet) Máshogy reagál az ember egy adrenalinnal túlfűtött helyzetben, ez viszont hozzásegít, hogy a másik énjének minél több oldalát, reakcióját megismerd.

  • És vajon hogyan lehet összeegyeztetni a munkával ezt a fanatizmust?

Szerencsés helyzetben vagyok, hiszen műkörmös szalonom van, az időmet magam osztom be. A vendégeim többsége pedig egyben nagy drukkereim is. Teljes támogatásukban részesülök, megértőek, ha verseny miatt pár napot csúszik az időpont.

Több mint 10 ezer éles lőszert lövök el egy szezon alatt. Egyébként ez nem számít soknak. A legjobbak 150.000 töltényt is eldurrogtatnak.

Edzés szempontjából a legideálisabb számomra a heti kétszeres lőtéri edzés és plusz két “Dry Fire” tréning. Utóbbi a szárazgyakorlás, mely tökéletes módja annak, hogy csiszold és finomítsd a készségeid. Ennek lépései az elsütő kéz könyökének és hüvelyk ujjának, valamint a segítő kéznek a pontos pozícionálása, az elsütő billentyű pontos, izolált kezelése, végül az elsütés tökéletes kivitelezése. A fegyelmezett és fókuszált gyakorlás – még ha szárazon is történik – hatalmas eredményt hoz.

A lakásunk is tele van ragaszgatva céltáblákkal.

Augusztustól heti szinten visszatértem a gyakorláshoz.

November végén ugyanis Thaiföldre utazunk a világbajnokságra.

Ha ott teljesítem a magamhoz mért elvárásom, jöhet az Eb Görögországban. Nincs megállás.

(Milány Kincső – MKey)