Mix 2018. 12. 10.

Szalagavató: Nagybetűs ünnep a Selye János Gimnáziumban

Decemberben egymást követik a középiskolás bálok, ekkor rendezik ugyanis a negyedikesek számára a szalagavatókat. A legtöbb fiatal életében ez az első igazán elegáns esemény. Mindez azonban nagyobb anyagi megterhelést jelenthet a családi kasszának. Ruha, tánctanár, fodrász, smink, és hadd ne soroljam… Mégis ilyen ünnep csak egyszer van egy ember életében. „A szalagavatás szertartása hosszú múltra tekint vissza, Selmecbányáról származik, mint megannyi diákélettel kapcsolatos szokás. A diákok tanulmányaik utolsó félévében váltak jogosulttá arra, hogy viseljék a szalagot. Napjaink szalagavatója nagymértékben hasonlít a régi idők Valétatűzésére” – említette Takács Péter, szülő, a bálon. A szalag azóta is jelkép: a nagykorúvá válásé, a felnőtté válásé, és a bizalomé, mellyel, mi, tanárok a diákok felé fordulunk, bízva abban, hogy az előttük álló próbákon megállják a helyüket.

Száz évvel ezelőtt, az 1918/19-es tanévben – a bencés időkben – 21 tanuló készült az érettségi vizsgákra, az idei tanévben 121 diákunk áll a nagy megmérettetés előtt, akik Szlovákia 4 megye 8 járásának 42 települését, városát képviselik: a Dunaszerdahelyi, a Vágsellyei, a Galántai, a Szenci, a Lévai, az Érsekújvári, a Losonci és a Komáromi járásokat.

December 8-án a  komáromi Városi Művelődési Központban megtartott szalagavatói ünnepségünket megtisztelte Bastrnák Tibor, régiónk parlamenti képviselője és testvériskolánk a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója Lázár Tibor is. Idén második alkalommal köszönthettük a budapesti Szent István Gimnázium öregdiák-szövetségének elnökét, Simon Gábort és Langschadl Istvánt, a Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre elnökét és Dráfi Mátyás művész urat, a Jókai Színház örökös tagját.

Először a végzősök nevében Bagócsi Lilla, a IV.C osztály tanulója osztotta meg a közönséggel őszinte, megható, sallangoktól mentes gondolatait, majd köszönetet mondott a tanári karnak, a kedves szülőknek, nagyszülőknek. Gimnáziumunk igazgatója, Andruskó Imre ünnepi beszédében többek között a toleranciára, a magyarságtudatra, s a családalapításra hívta fel a figyelmet, majd engedélyt adott a zöld szalagok kitűzésére. A feltűzést követő megható pillanatok után diákjaink közösen elénekelték a Szózatot. A végzős osztályok – heteken át tartó – készülődésének és igyekezetének meglett az eredménye: színvonalas műsorral szórakoztatták az ünneplő közönséget.

A zenés-irodalmi összeállítás után, melyet Spátay Adriana tanárnő állított össze, gimnáziumunk énekkara következett Stirber Lajos karnagy vezényletével, és felléptek iskolánk egykori diákjai is: Holocsy Krisztina, Jókai Ágnes és Farnbauer Péter.

A Palotás tánc bemutatása, melyet Százvai Istvánné tanított be, szintén tapsvihart aratott. Az ünnepi részt az ő fellépésük zárta.

A szünet után a Gimisz színjátszó együttes lépett színpadra a Bajkai Csengel Mónika által rendezett Hegedűs a háztetőn című előadással. A zenei szerkesztő, korrepetitor Pálinkás Andrássy Zsuzsanna, koreográfusa Pavlovič Petra volt. Ekkor már a szereplők lubickoltak a szerepükben, felszabadultan játszottak hatalmas sikert aratva a nézőtéren. A hegedűs a háztetőn produkciójának különlegessége többek közt, hogy élő zenekar közreműködik a darabban Kulin Eduard vezetésével. A zenekar tagjai közt két volt gimnazistánk is játszik: Csintalan György és Csintalan Márk. Az előadás végén Dráfi Mátyás művész úr gratulált Csóka Dávidnak, a darab főszereplőjének és a Gimisz diákszínjátszó csoport minden tagjának.

Az est báli része a Városi Sportcsarnokban folytatódott. Takács Péter, mint szülő pohárköszöntője előtt a bált diákjaink keringője nyitotta meg, melyet Hallmann Csilla tánctanár, egyben negyedikes szülő tanított be. A pohárköszöntő szívbemarkoló szavai után hagyományosan a szülők-gyermek tánca, és a tanár-diák tánc emelte az est fényét, majd elkezdődött a hajnalig tartó mulatság. A megtelt sportcsarnok átváltozott „carpe diem”-mé. Önfeledt, vidám arcok, táncot ropó lábak, hatalmas ölelések, ujjongások jellemezték az idei szalagavató bált. Köszönet a kedves szülőknek a bál megszervezéséért, amelyen közel 580 vendég vett részt.

Szalagavatónk fontos városi, társadalmi esemény, hiszen nemcsak az iskolánkban éppen végzős tanulókat érinti, hanem egész családjukat, rokonságukat, a barátokat, ismerősöket is. Akik nélkül elképzelhetetlen egy ekkora rendezvény zökkenőmentes lebonyolítása a végzős osztályfőnökökön – Horváth Katalinon (IV.A), Fiala Andreán (IV.B), Spátay Adrianán (IV.C), dr. Habán Lászlón (IV.D) és Vlahy Anitán (VIII.N) – kívül, természetesen a kedves szülők. Iskolánk vezetősége nevében köszönetemet fejezem ki mindazon szülőknek, diákoknak, akik munkájukkal, erkölcsi és anyagi támogatásukkal hozzájárultak ünnepségünk sikeres megrendezéséhez.

(Králik Zsuzsanna, a Selye János Gimnázium tanára)