Zöld Dél-komárom 2023. 09. 19.

Szállj ki és gyalogolj! Autómentes nap Dél-Komáromban.

Az európai autómentes nap egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megrendezett programsorozat, amely elsősorban a környezettudatosságra és az egészséges életmódra kívánja felhívni a figyelmet. Dél-Komárom idén is csatlakozott az eseményhez!

A nap egyben kiváló figyelemfelhívás a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti és baleseti problémákra, felelősségteljes és fenntartható városi közlekedésre, valamint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének fontosságára is.

A rendezvény egyik célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járókat, hogy az utazáshoz fenntartható közlekedési módokat vegyenek igénybe. Ilyen módon hozzá kíván járulni a polgárok egészségének és életminőségének javításához.

2002-ben több mint 40 magyar városban tartották meg az autómentes napot. 2007-ben már Magyarország 64 önkormányzata csatlakozott, mely szám azóta rohamosan nő.

A dél-komáromi autómentes nap programjai sorában a rendőrség közlekedésbiztonsággal kapcsolatos előadásokat tart a gyerekeknek. Szeptember 21-én csütörtökön reggel 7 órától a Jókai térenBringás Reggelivel várják a kerékpárral közlekedőket. Csütörtökön az autómentes napon programok sokasága várja a komáromi iskolásokat a Petőfi Sándor Általános Iskolában, illetve a Szabadság téren és az Arany János utca lezárt szakaszán. Szeptember 22-én folytatódik az autómentes nap a komáromi óvodásokkal a Generációk Házában, délelőtt 9.30-tól.

Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg. A települések az Európai karta aláírásával és az abban foglaltak vállalásával csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.