Város 2019. 07. 01.

Szálloda lesz a Lehár-épületből

Az „Aranyhordó“, a sokak által Lehárnak ismert épület 2017-ben a Selye Egyetem és Komárom város közötti ingatlancserével került a város tulajdonába. Az egyetem már több éve nem használta az épületet, így az állaga is romlott. A város szerette volna, hogy mihamarabb megvalósuljon a felújítás és jó célt szolgáljon a patinás épület.

A városi hivatal ez év március 14-én nyilvános kereskedelmi versenyt hirdetett meg a Lehár-épület megvételére. A város által megszabott minimális kikiáltási ár 559 ezer euró volt. Egy ajánlat érkezett 564 ezer vételárral a dunaszerdahelyi DS PROPERTY részvénytársaságtól, amely szálloda kialakítását tervezi az épületben.

„A befolyó összeg egy részét a történelmi épületeink felújítására szeretnénk visszaforgatni, még idén elindul a Tiszti pavilon első homlokzatának felújítása és a Zichy palota első tetőszerkezete és a belső udvar homlokzata is megújul. Ugyancsak fontos, hogy ezzel a lépéssel a Lehár is újra régi fényébe kerülhet rövid időn belül. A szállodakapacitás növekedése is meghatározó, hiszen egyik fontos része a turizmus fejlesztésének“ – mondta Keszegh Béla, Komárom város polgármestere.

Az egykori Grand Kávéház épülete a Lehár utca sarkán, eklektikus stílusban épült 1898 és 1901 között. Az első köztársaság idején az Agrasol vállalat tulajdonában állt. 1938 után itt székelt a Gazdasági Grémium, a földszinten pedig az Aranyhordó elnevezésű grand kávéház működött. A második világháborút követően a kávéház megszűnt, s az épületbe a Szovjet Dunai Flotta kirendeltsége költözött be. Az elmúlt évtizedekben egyetemi oktatásra használták az épületet.

(komarno.sk)