Mix Dél-komárom 2021. 06. 20.

Szeresd és védd a Duna két partját!

Észak- és Dél-Komárom városa támogatást nyert az Interreg SKHU, Kisprojekt Alap programban „Szeresd és védd a Duna két partját!” című projektjével.

A programnak köszönhetően mindkét városban olyan természetes területek kerültek kialakításra, amelyek bemutatják a helyi környezeti értékeket, növény- és állatvilágot, valamint felhívják a figyelmet a természet és annak védelme fontosságára.

A dél-komáromi helyszínen mintegy 170 fa, cserje került kiültetésre, méhlegelőt alakítottak ki, kihelyeztek egy-egy nagy méretű madáretetőt, bogárhotelt, valamint egy pihenőhely és kerékpártárolók is létesültek.

A helyszíneken kihelyezett tanösvény táblák bemutatják a Duna két partján található természeti értékeket, ezáltal is aktív kikapcsolódást biztosítva minden korosztály számára.

Egy olyan egyedülálló oktatási program is kidolgozásra került a 3-18 éves korosztály számára, amely alkalmas kültéri környezetismereti órák megtartására, osztálykirándulások, erdei iskolák programjának színesítésére. Az oktatási anyagnak köszönhetően a gyerekek jobban megismerhetik a helyi természeti adottságokat, a terület növény- és állatvilágát, de nemcsak a saját városuk, hanem a Duna túlpartján található élővilágot is. Egyúttal megjelent egy négynyelvű ismertető kiadvány a helyi természeti értékekről.

A projektben a dél-komáromi alsósok számára természetismereti, környezetismereti iskolai foglalkozást is szerveztek. A gyerekek megnézték a kialakított helyszínen készült rövidfilmet, amelyben a madarak, méhek életével, valamint a régióban honos növényvilággal ismerkedhettek meg. Majd csoportos foglalkozáson összerakható elemekből álló madárodúkat és rovarhoteleket készítettek, amelyeket az intézmények udvarán helyeznek ki.

Kedvezményezett neve: Komárom Város Önkormányzata
A projektben részt vevő partnerek: Komárno Város Önkormányzata (Szlovákia)
A Pályázat kiírója: Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program
A projekt címe: Szeresd és védd a Duna két partját!
Projekt regisztrációs száma: SKHU/WETA/1901/1.1/026
A projekt jóváhagyott teljes költségvetése: 57.499,02 euró
Ebből Komárom költsége: 34.499,07 euró
Támogatás mértéke: 85%
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2021.07.31.