Podcast 2024. 02. 19.

MI/AI Szia Podcast – ahogy tetszik, vagy nem tetszik?

A csapból is ez folyik, mégis nehéz ép ésszel felfogni. A mindennapi életünk része a mesterséges intelligencia, mégis sokan démonizálják. Az agyunk vajon lustul tőle, mert helyettünk gondolkodik? Ha megkönnyíti az életünket, miért tartjuk ördögtől valónak? Ha emberek programozzák, miért csodálkozunk rajta, hogy emberi módon reagál? Dr. Nagy István „Nagyi” egyetemi docenssel próbáljuk meg a témát kibogozni és megbarátkozni az MI/AI jelenlétével.

Nagyit sokan ismerhetik Komáromból, leginkább biciklin közlekedve, és nagyokat mosolyogva, köszönve. Nincs azonban túl sok információ róla az éterben – informatikai körökben ez jellemző jelelnség. De vajon miért, és mi köze ehhez Nagyi etikus hackelésről szóló diplomamunkájának?

Prága, Pozsony, Budapest, Nottingham, Oxford, mindenhol tanult az évek során. A World Trade Center leomlásával kapcsolatban pedig bizonyítási számításokat is végzett.

Az amerikai búcsúbuliját ugyanis két héttel korábban pont a tragédia helyszínén tartotta.

Szó esett többek közt pragmatizmusról és érzelmi megbukásról. Önjáró autókról, döntéshozatalról és a Black Mirror sorozatról. Hogy reagál Nagyi például az összeesküvés-elméletekre? „Sokszor a matematikai statisztikát összekeverik a mesterséges intelligenciával. (…) Az MI időt spórol nekünk, viszont a gond ott kezdődik, amikor profilozni kezdenek minket.

Vajon hol tart most a mesterséges intelligencia megszemélyesített változata, a chat GPT például az oktatásban? „Jelenleg Győrben két mesterséges intelligenciát versenyeztetnek egymás ellen. Olyan ez, mint amikor a sakkprogramon belül két gépet összeeresztünk.”

Eljöhet az idő, amikor kontrollmániánk ellenére bízunk majd a mesterséges intelligenciában, és nem akarjuk felülvizsgálni? Miből lehet látni, hogy manipulatív egy tartalom? Tévedni mintha csak emberi dolog lenne?

„A gép is téved, de ritkábban, akkor viszont sokkal nagyobbat.”

Hogyan tehető vonzóvá az informatikai szakma szélesebb körben, és mely szakmák eltűnését fenyegeti a mesterséges intelligencia? „Mindent helyettesíthet… Talán az illatokat még nem tudja elkülöníteni, de lehet idővel erre is képes lesz majd.” A technológia és a fejlesztések az árat felnyomják, a munkára szánt időt a lenyomják, a szakmák nagy részét pedig elnyomják. Milyen lépéseket kell tenni azért, hogy az emberek jobban elfogadják az MI-t a mindennapi életük részeként?

Mi lesz a művészetekkel, vagy például az újságírói léttel?

Biztonság és adatvédelem, témák, melyeken szintén nagy erőkkel pörgünk, vagy háborodunk fel. Amíg jó kezekben vannak az adatok, nincs baj. A visszaélés akkor kezdődik, ha rossz célokra használják…” Mindeközben azonban nem vagyunk ám olyan érdekesek a digitális tartalmaink alapján, mint hisszük magunkról.

Munka terén Nagyi még csúcsra fejlesztheti magát egy professzori titulus által, hegymászóként pedig még a legmagasabb csúcsok hátra vannak… Egy ízig vérig informatikában szocializálódott és tevékenykedő véleményét hallhatjátok:

Podcastjeinket megtalálod az alábbi felületeken. Iratkozz fel Youtube csatornánkra – ne csak olvass, hanem hallgass, és legújabban nézz is minket! 🙂

Spotify: https://bit.ly/SpotifySziaPodcast
Apple podcast⁠: https://bit.ly/AppleSziaPodcast
Google podcast⁠: https://bit.ly/GoogleSziaPodcast