Régió 2014. 02. 10.

Szlovákiában a legközkedveltebb a „mama hotel”

Az Európai Unió országai közül Szlovákiában a legnépszerűbb a „mama hotel“, azaz itt él a legtöbb fiatal egy háztartásban szüleivel – derült ki a Posta Bank elemzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Az Eurostat adataira támaszkodó elemzés megállapítja: Szlovákiában a 18 és 34 év közötti fiatalok csaknem háromnegyede szüleivel vagy egyik szülőjével közös háztartásban él, ez a legmagasabb arány az EU országaiban.

Szlovákiában a fiatalok átlagosan 31 éves korukban hagyják el a szülői házat, ez az EU-ban a második legmagasabb kor Horvátország után. Az Eurostat kimutatása szerint a legfiatalabb korban – 20 éves koruk körül – a svédek, a dánok és a finnek költöznek el szüleiktől.

A szlovákiai fiatalok késői önállósodásának elsődlegesen anyagi okai vannak. „A jelenlegi ingatlanárak a fiatalok bevételeihez képest igen magasak“ – közölte Eva Sadovská, a pénzintézet elemzésének készítője.

Az önállósodási folyamat kitolódását az ingatlanok, a lakásbérlés magas árai és a fiatalok viszonylag alacsonyabb bevételei mellett a korosztályukban tapasztalható nagyon magas munkanélküliség is befolyásolja. Ez EU-n belül ugyanis Szlovákiában az egyik legmagasabb a fiatalok aránya a munkanélküliek között. Tavaly a 18 és 34 év közötti korosztályból az országban 170 ezren voltak munka nélkül, ez az összes munkanélküli 42 százalékát tette ki.

(DELTA)

Szólj hozzá!