Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 04.

Szóljon hangosan az ének!

Október 1-je a zene világnapja. Városunkban több helyszínen is ünnepi műsorral emlékeztek meg e jeles napról. A sort a Vivace Zenei Egyesület által a Városháza dísztermébe szervezett Győri Filharmonikusok hangversenye nyitotta október 2-án, vasárnap – írja a komarom.hu.

Másnap, az Egressy Béni Alapfokú Művészeti Iskola rendhagyó módon tanítás nélkül, ám színes és változatos programokkal ünnepelt. Az eseményen bárki előtt nyitva állt az intézmény kapuja, nem csak a növendékeket és családtagjaikat várták, hanem a zenekedvelő közönséget is. Az ünneplés nagyon jól sikerült, hiszen a nap folyamán sosem volt üres a hangversenyterem.

Délelőtt az óvodák nagycsoportosainak tartottak egy hangszerbemutatóval egybekötött koncertet. Ugyan hivatalosan nem volt tanítás a zeneiskolában, mégsem maradtak otthon a növendékek. Az egész napos zenehallgatás mellett délután kvízjátékokat is szerveztek a számukra.

Az esemény fénypontját a IX. Generációk a pódiumon elnevezésű koncert adta, amelynek alkalmával egy családok mutathatták meg zenei tehetségüket.

A zene világnapja alkalmából több száz iskolás gyűlt össze hétfőn a dél-komáromi Szabadság téren is, egy kis öröméneklésre. A hagyományos eseményt, – melyen dr. Molnár Attila polgármester mellett, Hajnal Dóra, a Humán Ügyek bizottságának elnöke is megjelent – ezúttal is a Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda matematika-ének szakos tanára, Baranyi Gizella szervezte.

– Yehudi Menuhin 1975-ben javasolta, hogy október 1-je legyen a zene világnapja. Ehhez a jeles alkalomhoz mi is szerettünk volna csatlakozni. Tulajdonképpen közös öröméneklésre invitáltunk óvodán és iskolánk, illetve a város más oktatási-nevelési intézményének tagjait – mondta köszöntőjében Baranyi Gizella.

Az Öröméneklésen a XIII. kerületi Herman Ottó Általános Iskola Kórusa és dél-komáromi zeneiskola növendékei működtek közre.