Mix 2019. 12. 17.

Szónokverseny a Selye János Gimnáziumban

A 2019/2020-as tanévben is megrendezték a „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, illetve a Kölcsey Társaság támogatásával a II. Kárpát-medencei Kölcsey Ferenc szónokversenyt. A regionális döntők Magyarországon és a határon túli magyarlakta területeken egyaránt zajlottak. Felvidéken a Selye János Gimnázium adott otthont a versenynek, ahol 2019. december 17-én került sor a megmérettetésre három középiskola hat diákjának a részvételével. Gimnáziumunkat két diák képviselte: Mikulec Amina II.B és Szarka Beáta III.A osztályos tanulók, akik a következő eredményeket érték el Szarka Beáta 1., Mikulec Amina 2. helyezett lett ezen a napon, így mindketten továbbjutottak a Kárpát-medencei fordulóba, ahol több társukkal mérik össze tudását. A versenyre diákjainkat dr. Farkas Adrianna és Mézes Zsuzsanna tanárnők készítették fel. A verseny főszervezője Gergely Zsolt tanár úr volt, a zsűri tagjai: Fehér Csaba – a zűri elnöke, aki a legjobb felvidéki versenyzőnek egy színes tévét ajánlott fel, Batta György és dr. Knirs Imre voltak.

A döntő helyszíne Vácott lesz 2020. január 25-én a városháza dísztermében. A továbbjutott versenyzőknek gratulálunk, és sok sikert kívánunk.

Diákjaink elmondása szerint nagyon jól érezték magunkat a versenyen, s remélik, máskor is részt vehetnek majd a későbbi években ezen a megmérettetésen. Hiszen jól szónokolni erény, mert „az érvelés az egyik legjobb társasjáték. De ebben nem a szerencse dönt, és a tétje is nagyobb annál, mint célba érni a pályán. Meggyőződések, hitek, ismeretek, tettek múlnak rajta. Aki érvelni tud, az képes formálni a világ erőit és élni a pillanattal, jogaival. Képes együtt élni másokkal.” (Aczél Petra) Mi pedig emberként a világ formálására, az együttélésre törekszünk – a gimnáziumban és az életben egyaránt.

(Fekete Annamária, PhD., Selye János Gimnázium, A fényképek Andruskó Imre felvételei)

1. Csoportkép a verseny résztvevőivel
2. A két komáromi gimnazista (balról): Mikulec Amina és Szarka Beáta