Mix 2017. 10. 23.

Legyél Te a Kárpát-medence legjobb középiskolás szónoka

A „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, a Kölcsey Társaság a Magyar Kultúra Napja alkalmából Kölcsey Ferenc szónokversenyt hirdet, melyen a Kárpát-medence magyar anyanyelven oktató középfokú oktatási intézményeinek diákjai vehetnek részt. 

A versenyre minden jelentkezőnek két szónoki beszéddel kell készülnie, melyeknek megtartására 3-3 perc áll rendelkezésre.

Az elsőként előadott szónoklatot a szólásszabadság ügyében kell megírni és előadni, a verseny ezen részére fel lehet készülni otthon. A versenykiírás alapján a szónoklatnak a következő szituációra kell íródnia: „Kölcsey olyan körülmények között szólal fel, amikor követeket, nemesifjakat és az Országgyűlési Tudósítások szerkesztőjét perbe fogja a hatalom. A szónoklatot nem felolvasva kell elmondani (Használják a reformkor szónoklatainak beszédfordulatait!)” 

A másodikként előadott szónoklat témáját a verseny helyszínén ismerik meg a versenyzők. A felkészülési idő 10 perc, a tanulók jegyzetet készíthetnek, de a szónoki beszédet – lehetőleg a felolvasás mellőzésével – szabadon kell előadniuk, használva a mai kor szónoklatainak beszédfordulatait.

A verseny végeztével az első helyezett egy 5 ezer forint értékű, a második egy 4 forint értékű, míg a harmadik helyezett egy 3 forint értékű jutalomban részesül. Ezen felül a verseny első három helyezettje továbbjut az országos döntőbe, amely Vácott 2018. január 12-14. között lesz megtartva, ahol a többi elődöntő első három-három helyezettjével megmérettetve kiderül, hogy ki Kárpát-medence legjobb középiskolás szónoka. A verseny győztese pedig egy 25 ezer forint értékű jutalomban részesülhet.

A döntőre való utazás költségét, a szállást és az étkezést a verseny szervezői biztosítják. A döntő menete megegyezik az elődöntők menetével, azzal a különbséggel, hogy az első fordulóra való otthoni felkészülési témát az utolsóként lebonyolított elődöntőt követő napon azonos időben kapják meg elektronikus úton a döntőbe bejutott versenyzők.

Versenyre jelentkezni elektronikus formában lehet,mégpedig a kitöltött, aláírt és beszkennelt jelentkezési lap visszaküldésével kolcseyszonokverseny@gmail.com e-mail címre. Nevezési díj nincs!

Az elődöntők 6 helyszínen zajlanak majd: Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteménye (Vaja) – november 17. , Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium (Szabadka) – november 22. , Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona (Sárospatak) – november 29., Vác Város Polgármesteri Hivatala (Vác) – december 6., Református Gimnázium Református Esperesi Hivatal tanácsterme (Szatmárnémeti) – december 8.,Selye János Gimnázium (Révkomárom) – december 13., 10 óra

A jelentkezési lapok beérkezési határideje: 

 • Vajai előválogató: november 14. 24:00 óra
 • Szabadkai előválogató: november 19. 24:00 óra
 • Sárospataki előválogató: november 26. 24:00 óra
 • Vác előválogató: december 3. 24:00 óra
 • Szatmárnémeti előválogató: december 5. 24:00
 • a komáromi Selye János Gimnáziumban tartott előválogató estében pedig: december 10. 24:00 

A jelentkezési lap letölthető INNEN.

A versennyel kapcsolatban további információ kérhető:

Tel.:     +3630/910-16-16 – Gergely Zsolt ; kolcseyszonokverseny@gmail.com

 

Egyéb információk: 

 • A versenybe benevező diák a felsorolt helyszínek bármelyikén részt vehet a megmérettetésen, értelemszerűen a jelentkezési lapon a helyszínt mindenképpen meg kell jelölnie.
 • A jelentkezési lap hiánytalan kitöltése ad esélyt és lehetőséget arra, hogy döntőbe jutás esetén a versenyző a felkészülési témát megkaphassa.
 • A döntőre/döntőről való utazás költségtérítése tömegközlekedés esetén teljes árú menetjegy és az egyesület névére szóló számla; személyszállítási vállalkozó vagy-cég igénybevétele esetén szintén az Egyesület nevére szóló számla benyújtásával igényelhető.
 • A számlára vevőként a következőt kérjük íratni: „Minden morzsa számít” Egyesület, 4356 Nyírcsaholy, Hunyadi János út 57.
 • A döntő második helyezettje 20.000 Ft, a harmadik helyezettje 15.000 Ft értékű jutalomban részesül.
 • Váratlan és rendkívüli esemény bekövetkezése esetén a verseny szervezője a verseny időpontját módosíthatja, melyről az érintett jelentkezőket tájékoztatja.