Blog 2013. 01. 11.

Táncház? Mi ez az őrület?!

Mi ez a féktelen pörgés az Európa Udvarban, rendszeresen, havi egy csütörtökön, egy szürke hétköznapon? Rendben, szép dolog ápolni a hagyományt, na de hogy jön ide a szórakozás? Hopp Juliska… egyet erre, egyet arra… nem túl iskolás ez az egész? Nem túl unalmas, megkövesedett, áporodott?
Hát nem, nagyon nem! Ajánlom, adott időpontban ugorj be az Európa Udvar Borozójába, és csöppenj bele ebbe a táncházas forgatagba. Ne lepődj meg, ha agyadba villan gyerekkorod népmeséje a papucsszaggató királykisasszonyokról, akik borotvaélen táncolnak ördögifjakkal, lázas, lüktető, pokoli muzsikára. Valami olyasmit fogsz látni.
Nem biztos, hogy libabőrös leszel. Az sem garantált, hogy ereidben lüktet majd a megelevenedett hagyomány, sőt még azt sem gondolom, hogy másnap eredeti magyar népzenét fogsz keresni a youtube-on. Bár ez is előfordult már olyanokkal, akik elhivatottságot éreznek népi kultúránk megismerésére, átélésére. De az tuti, hogy olyan élményt viszel haza, amihez foghatót nem találsz sem bálban, sem diszkóban, ahová pedig tényleg szórakozni jár az ember, naná! Mert így őseid mulattak évszázadokon át, az ő zenéjük, táncuk ez, ma is a lehető legélőbb, legvonzóbb formájában.
De ne menj még haza, és hagyd most az első benyomásokat, az asszociációkat, a tankönyvszagú hagyományőrzés fogalmát. Nézz körül inkább alaposan! Hemzsegnek a fiatalok, vihorászva forognak, magával ragadó a hangulatuk. Hoppá! Azért nem mindenki olyan fiatal, azok ott erős harmincasok, negyvenesek, sőt! Urambocsá’ az a hölgy ott háromgyerekes anyuka, babakocsit tologat az utcán! Kérem szépen, családapák, családanyák, teljes generációk mulatnak itt együtt, táncol idősebb a fiatallal, nahát! …. Ja persze, mint régen a fonóban!
Most nézd meg, kik zenélnek, ki adják ezt a fergeteges hangulatot. Ritka Magyar Folkband. Megsúgták a bennfentesek. Rém hétköznapi arcok, mármint pozitív értelemben. De olyan különös: a hangszereik mintha hozzájuk nőttek volna – testestül, lelkestül! Vajon hogy csinálják? Hatalmas lelkük lehet! Majd holnap rájuk keresel a neten…
Ritka Magyar Folkband – az elsősorban felvidéki és erdélyi népzenében elmerülő zenekar tagjai: Horsa István, Alt István, Hanusz Zoltán, Lelkes Tibor, Farkas Róbert, valamint Korpás Éva népdalénekes. A magyar népzenét abban a formában mutatják be és adják tovább a következő generációnak, ahogyan azt ők kapták elődeiktől. Az ősi zenei kultúra megőrzése érdekében saját népzenetanodát is működtetnek Ördöngős Népzenetanoda néven, folyamatos koncertezésük mellett saját CD-jükön dolgoznak.
Látogass el Te is a Ritka Magyar Folkband táncházaiba, amelyek havi rendszerességgel kerülnek megrendezésre az Európa Udvar Borozójában! A zenekar saját neve alatt a facebook-on is megtalálható, ahol a táncházak pontos időpontjáról is tájékozódhatsz. Ne hagyd ki!
(Szabó Erika, fotó: Krűger Viktor)