Oktatás 2022. 09. 06.

Tanévnyitó a Selye János Gimnáziumban

„A gyermek a legtökéletesebb teremtmény, mert egyedül Ő tudja megalkotni saját magát.”

Bár a nyár hangulata még benne él mindannyiunkban, egy időre magunk mögött kell hagynunk. Szeptember 5-én a Magyar Örökség Díjas Selye János Gimnáziumban is ünnepélyes keretek közt került sor a 2022/2023-as tanév megnyitására.

Az intézmény meghívott vendégei, RNDr. Bukor József, a Selye János Egyetem rektorhelyettese, Boros Anna, a Szülői Munkaközösség elnöknője, és Orosz Örs, Nyitra megye képviselője köszöntötték a diákokat, tanárokat. A képviselő úr több meglepetéssel is kedveskedett, hiszen a IV.B osztály minden tagja sorsolás útján a jövő évi Gombaszögi nyári táborba kapott belépőjegyet.

Azokat a legsikeresebb diákokat is jutalmazta, akik a nyári szünetben is szorgalmukkal, tehetségükkel öregbítették iskolánk hírnevét: Mészáros Ádámot, (III.A), a Hamburgban rendezett nemzetközi németolimpia eredményes résztvevője; Žibrita Rebekát (III.C), az Izraelben rendezett ifjúsági atlétikai EB-n versenyzett 400 m gátfutásban; Szabó Bencést (IV.A), az űrkutatás és űrhajózás nagy szerelmese, aki nyáron egyhónapos amerikai túrán vett részt az amerikai űrkutatási központokban; Naňo Ladislav Nimródot (II.A).

Az igazgatói dicséretben részesült tanulóink közül is többen ezen a napon kapták meg az elismerést. Közben Naňo Nimród, II.A osztályos tanuló és Bresztyák Jázmin, az István, a király iskolába megy című rockopera Oly távol vagy tőlem… kezdetű dalát énekelték. A nagyszabású előadássorozatot Feke Pál rendezte, a szereplőket több mint ezer iskolás korú gyermekből válogatta ki, határon innen és túl. Az előadást augusztusban Komáromban is láthatták – Nimródot Koppány szerepében.

Végül Andruskó Imre Igazgató Úr a tanévet hivatalosan is megnyitotta, bemutatva az új kollégákat: dr. Vida Marosi Ildikót, Cibulka Csillát, Mézes Pétert, valamint Juhos Tamást és az osztályfőnököket. Természetesen a két „szerencsetorta” – Boros Anna ajándéka – sem maradhatott el, kis prímósaink és a kisorsolt IV.C osztály kapta.

Az elhangzott általános információk után az első osztályfőnöki órákra került sor, szeptember 6-tól diákjaink már órarend szerint tanulnak.

A zárszó tanároknak, diákoknak szólt. Hiszen a mai nappal sok-sok egykor majd termő almafát ültettünk el: gyermekeinket – a jövőt!

Diákjainknak jó egészséget, kitartást, szorgalmat, rengeteg közös élményt, vidám perceket kívánok, a pedagógusoknak, szülőknek pedig szóljon a költő szava: „A gyermek a világra nyitott lény. A simogatásra simogatással, a jókedvre jókedvvel, a tevékenységre tevékenységgel felel.”

Legyen így!

Farkas Adrianna, a Selye János Gimnázium tanára