Régió 2014. 04. 10.

Tatai IV. Szent György napi lovasünnep ló és lovasáldással

Az idén negyedik alkalommal rendezi meg a Tatai és Térségbeli Lovasélet-fejlesztő Szövetség a Szent György napi lovasünnepet április 25-27. között.

Tata legnagyobb ingyenes rendezvényének az idén is a tatai Öreg-tó partja ad otthont az Esterházy-kastély és a lovarda közötti területen. Nem titkolt célunk a közösségi élet egy új családi és gyermekbarát színterének felépítése, a helyi közösségek összekovácsolása, s ehhez kapcsolódóan a kulturális és sportturizmus fejlesztése.

ló 33

Az impozáns környezetben fellép többek között a Magna Cum Laude, Nótár Mary, Kökény Attila, Nádas György, Lorán Barnabás „Trabarna”, számos helyi és környékbeli zenekar, lesz Házibuli Attilával, és visszatér a Tyuxi Rodeo show, amely tavaly is nagy sikert aratott a lovasünnepen.

A rendezvény vezérfonala ló és ember kapcsolata, ezen belül a fiatalok természet- és lószeretetre való nevelése. Annak megmutatása, hogy a régi korok értékei nem avítt, múzeumi vitrinbe való emlékek csupán, hanem ma is velünk élő, világunkat behálózó és megalapozó kincsek, amelyek megismerése tovább gazdagíthat minket.

Be szeretnék mutatni a lovak szerepét az ember életében, a lovak és a lovas kultúra hatásait a gazdaságra, a gyógyításra, a művészetre, a településekre, és nem utolsó sorban az egész társadalomra. A hagyományőrzés jegyében az idén is megrendezik a ló-, és lovasáldást, a Kossuth térről lovas felvonulás indul a tópartra. Népi iparművészek és kézműves „sziget” is várja majd az érdeklődőket.

ló 11

Tókerengő Lókergető néven futóversenyt rendezünk az Öreg-tó körül gyermek, felnőtt és senior kategóriákban. A gyermeksétány egész napos elfoglaltsággal várja az aprótalpúakat, és szüleiket. Ugrálóvárak, logikai sátor, gyöngyfűzés, arcfestés és ügyességi játékok is várják majd a gyerekeket. A kulináris élvezetekről számos melegételes-árus gondoskodik, a kínálatban a magyaros falatoktól a klasszikus fesztiválételeken át a hagyományos étkekig bárki megtalálhatja az ínyére való fogásokat. A neszmélyi borvidék több pincészete is bemutatkozik a rendezvényen.

A fesztivál minden generációnak érdekes és értékes programot kínál: a kisgyermekes családoktól a fiatal, baráti társaságokon át az idősebbek korosztályig mindenki talál kedvére való látnivalót a nap minden szakában.

A rendezvényre a belépés díjtalan, csupán a szombati és vasárnapi bikarodeó show-kra kell külön belépőt váltani, valamint egyes játékokra kell jegyet vásárolni.

(fotó: Zsirai Éva, Szíjártó Jenő)