Régió Dél-komárom 2019. 11. 06.

Teljes megújuláson esik át a komáromi kikötő

Megkezdődött a Személyforgalmi kikötők támogatására vonatkozó projektcsomag című, IKOP-2.1.0-15-2016-00034 azonosítójú projekt megvalósítása. A projekt kedvezményezettje a MAHART – PassNave Személyhajózási Kft., amely társaság 900 570 000 forintból valósítja meg az említett beruházást, amelyből 500 millió forintot vissza nem térítendő támogatásként biztosít az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Széchenyi 2020 Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program részeként. A támogatás a Kohéziós alapból és a hazai központi költségvetési forrásból kerül finanszírozásra.

A beruházás során Dömös, Esztergom, Komárom, Visegrád és Zebegény településeken a személyhajózás infrastrukturális feltételei kerülnek kialakításra, illetve a meglévő feltételek kerülnek fejlesztésre. A projekt fizikai befejezése 2020.09.30-ra várható.

Komáromban a kikötő átépítése során egy új, az eddiginél nagyobb, 40 méteres úszómű kerül bekötésre, valamint a parti területek környezetrendezésére kerül sor. A beruházás során megvalósul az út és térburkolat, valamint a hozzá tartozó térvilágítás felújítása, utcabútorok, padok, kerékpártároló, személygépkocsi parkoló, illetve egy mért vízvételezési hely kiépítésre kerül sor. A meglévő rossz állapotú kiszolgáló épület felújítása során a kikötő üzemeltetéséhez szükséges helyiségek, kézi raktár, vizesblokk, kikötő üzemeltetői helység, őrző védő szolgálat részére üzemi helyiségek kapnak helyet, mely szolgáltatásokkal a társaság minőségi kiszolgálást tud biztosítani partnereinek. A felújítást követően a kikötő alkalmas lesz kabinos hajók fogadására és teljes körű kiszolgálására.

Esztergomban a beruházás során már elbontásra került a hajóállomás területén található romos állapotban lévő korábbi kikötői épület. Az épület elbontását követően a hajóállomás környezetének rendezésével zöldövezet, kerékpár tárolók, parkolók kerülnek kiépítésére, illetve utcabútorok, padok telepítésére kerül sor. A kikötői infrastruktúra fejlesztése során a környezet megújul, telepítésre kerül egy impozáns megjelenésű új úszómű, melyben kikötői funkciók, jegypénztár, váróhelység, szolgáltatói helyiségek kapnak helyet. Az úszómű rendezvények lebonyolítására is alkalmas lesz. A kikötő fejlesztéssel a Dunakanyar turisztikai szempontból egyik legfontosabb állomása újul meg. A kikötőben a MAHART PassNave Kft. az áprilistól szeptemberig tartó szezonban saját menetrendi kirándulóhajó- és szárnyashajó járatát kezeli, valamint kabinos hajókat is fogad.

A harmadik helyszínen történő kikötő fejlesztéssel a kiváló természeti adottságokkal rendelkező Zebegényt szeretnénk újra bekötni a Dunakanyar hajósközlekedésének vérkeringésébe.

A kikötő létesítés során kiépítésre kerül egy hídfészek, támcső fészkek, kikötői bakok, a helyi mederviszonyok szükségessé teszik a mederkotrást, mely a beruházás során megvalósul. A gyalogos megközelítés miatt szükséges a kikötőhöz vezető gyalogút kiépítése. A mindennapi használat megköveteli a szükséges utcabútorok, padok kerékpártároló, személygépkocsi, busz parkoló kiépítését. A beruházás részét képezi a telepített egységeken kívül egy új 20m-es úszómű, 1db bejáróhíd, az úszómű kikötéséhez szükséges kötelek, támcsövek, illetve 400 m2 zöldfelület.

ADömös állomás és Dömös-átkelés állomás között közlekedő átkelő járat a Pilis, a Rám-szakadék látogatóinak a Nagymarosi oldal vonatközlekedésére való csatlakozását biztosítja.

Dömös-átkelés kikötő felújítása során kiépítésre kerül egy, a bejáróhíd fogadására alkalmas rézsűs partfalon kialakított, a vízszint mozgásait követő hídfészek, illetve 2db támcső fészek, és kikötő bakok. A parti úttal való kapcsolat megköveteli egy gyalogút kiépítését, a kikötőbe való lejutást egy korláttal ellátott lépcső kiépítése teszi lehetővé. A mindennapi használat és az utasok teljes körű kényelmének biztosítása érdekében utcabútorok, padok, kerékpártároló kerül telepítésre. A beruházás részét képezi a telepített egységeken kívül egy új 20m-es úszómű, 1db bejáróhíd, az úszómű kikötéséhez szükséges kötelek, támcsövek, ezen kívül rendezésre kerül 400 m2 zöldfelület.

Visegrádon a jelenlegi hajóállomás három kikötővel működik, a fejlesztés keretein belül történő kapacitásbővítés során plusz egy kikötő kerül létesítésre. Az új kikötő létrehozásának célja ezen kívül, hogy az utóbbi években egyre inkább jellemző tartósan alacsony vízállás esetén is tudja biztosítani a társaság mind a saját üzemeltetésű, menetrendi hajójáratok, mind a szállodahajók kiszolgálását.

Kiépítésre kerül egy új úszóműves kikötő állás. A kikötő kiépítéshez mederkotrás, illetve egy mederpillér kiépítése szükséges, mely műtárgyat bejáró híd köt össze a parttal, illetve az úszóműre való bejutás a pillérről bejáróhídon keresztül lehetséges. A beruházás részeként kiépítésre kerülnek kikötő bakok, hídfészek, támcső fészkek, és 400 m2 zöldfelület. A kikötő megközelítéséhez lejáró utat szükséges kialakítani. A kivitelezés során kiépítésre kerül továbbá a kikötő villamos energia ellátása is. A mindennapi használat megköveteli a szükséges utcabútorok, padok kerékpártároló telepítését. A beruházás részét képezi a telepített egységeken kívül egy új 20m-es úszómű, 2db bejáróhíd, az úszómű kikötéséhez szükséges kötelek, támcsövek.