Város Dél-komárom 2021. 02. 03.

Több pénz marad a komáromiaknál!

A koronavírus járvány miatt városunk gazdaságilag különösen nehéz, kihívásokkal teli esztendő előtt áll. Egyelőre még nem látható pontosan, hogy a pandémia, hogyan érinti a városi büdzsét. Erre legkorábban a márciusi adófeltöltéskor adható érdemi válasz. Dr. Molnár Attila dél-komáromi polgármester szerint, ez az év nem az új beruházások elindításáról, nem az út, utca és járda felújításokról fog szólni, sokkal inkább arról, hogy a városi bevételekből a dél- komáromi családokat próbálják támogatni!

– Az idei költségvetés elfogadása – igazodva a kormány által elrendelt veszélyhelyzeti jogszabályokhoz – némileg másként történt, mint az „békeidőben” lenni szokott. A társadalmi egyeztetésre természetesen ezúttal is sor került, a technika adta lehetőségekkel élve tárgyaltam az intézmények, az önkormányzati cégek, a legnagyobb civil szervezetek vezetőivel, illetve megküldtem véleményezésre az anyagot a képviselő-testület tagjainak. A 2021-es büdzsét, mindezek figyelembevételével fogadtam el. Megjegyzem a városi költségvetés jórészt csupán az első negyedévre vonatkozó bevételi-kiadási számokat tartalmazza, mivel remélem, hogy után a képviselő-testület a megszokott körülmények között folytathatja a munkát – mondta dr. Molnár Attila polgármester.

– Az idei költségvetést úgy igyekeztünk összeállítani, hogy azzal minél több pénz maradhasson a komáromiaknál. Ez az év nem a beruházásokról, fejlesztésekről fog szólni, hanem a dél-komáromi családok megsegítéséről! Így Vajda Bence pénzügyi bizottsági elnök úr előzetesen hozzám eljuttatott javaslatai alapján az idei évtől 1.250.000 Ft-os iparűzési adóalapig, minden helyi kisvállalkozót mentesítünk a helyi iparűzési adó megfizetése alól. Ez az értékhatár a jövőben emelésre kerül. 2021-ben az építmény adók közül, a magánszemélyekre vonatkozó garázs adók elengedésre kerülnekA kelengyepénzt duplájára, azaz 200 ezer Forintra emeljük! Továbbá bevezetésre kerül a fiatalok első lakáshoz jutásának kedvezményrendszere is, melynek során egyszeri, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak az első lakást vásárló 35 év alatti dél-komáromi fiatalok, melynek jelenlegi összege 250.000 Ft. A támogatást a jövőben szintén emelni kívánjuk! – tette hozzá.

Dr. Molnár Attila polgármester kiemelte, a járványhelyzet miatt több helyütt látni, hogy a városvezetés megszorításokat, adóemeléseket vezet be, miközben saját magának óriási jutalmakat osztogat, de a dél-komáromi nem ilyen.

– Mi az a városvezetés vagyunk, amely nem elvesz, hanem ad! Szerteágazó kedvezményrendszert biztosítunk a komáromi családoknak! A most bevezetésre kerülők mellett olyanokra gondolok, mint a 100.000 Ft-os egyszeri, vissza nem térítendő támogatás az első házasok részére, a kismamák és a diákok helyi járatokon való utazási költségeinek átvállalása, a térítésmentesen biztosított bölcsődei és óvodai gyermekétkezés, a „Minden komáromi gyermek tanuljon meg úszni!” program, a hétvégi sebészeti ambulancia és a gyermekügyelet finanszírozása, a térítésmentesen igényelhető rotavírus elleni védőoltás (tervezzük a tüdőgyulladás elleni vakcinázás bevezetését is), a 70 éven felüliek szemétszállítási díjának átvállalása, a kedvezményes telekvásárlási lehetőség biztosítása a CSOK-támogatásban részesült családoknak, vagy épp a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben való részvétel.

Ami további bizakodásra ad okot, az SK cégcsoport legnagyobb európai partnere Magyarország lett. Néhány napja a városunkban zöldmezős beruházást végrehajtó dél-koreai társaság bejelentette, hogy legújabb európai üzemét – a dél-komáromi pozitív tapasztalatainak is köszönhetően, szintén Magyarországon, – Iváncsa mellett építi fel.

Ez a bejelentés azt is előrevetíti, hogy a társaság második komáromi gyárának kapacitás-bővítésére is Magyarországon, azon belül Dél-Komáromban kerül sor!

Ennek előkészítése mind a kormányzat, mind az önkormányzat részéről jelenleg is gőzerővel folyik! A hivatalos bejelentés vélhetően a tavasz folyamán fog megtörténni. Ez az újabb dél-komáromi beruházás is sok száz új munkahelyet jelent a helyieknek és a környékbelieknek, valamint további adóbevételhez juttatja városunkat!

Mint, ahogy az SK cégcsoport is jelezte, a vállalat folyamatos magyarországi beruházása, fejlesztése nekünk komáromiaknak is köszönhető, így nemcsak a társaság, de a mi sikerünk is egyben!

– Kedves Komáromiak, a koronavírus járvány nem csupán egészségügyi, de komoly gazdasági és társadalmi kihívások elé állított minket! Ezzel együtt nem tudok elégszer köszönetet mondani a komáromiaknak; fegyelmezettséggel, összetartással, sikerült kezelhető szinten tartanunk a járványt, most pedig a harmadik hullám megakadályozása a cél!

– Kérek mindenkit, tartsuk be továbbra is a szabályokat, és ami a legfontosabb, regisztráljunk a koronavirus.gov.hu oldalon, hogy minél előbb oltáshoz juthassunk, és visszatérhessünk újra a normális életünkhöz! Ahhoz az élethez, mikor nemsokára újra együtt tudunk lenni a városi kulturális rendezvényeken, együtt tudunk szurkolni csapatainknak, vagy épp együtt tudunk mulatni a szőnyi és a koppánymonostori szüreti felvonulásokon! Kedves Komáromiak, a járványból reméljük jóval kevesebb van már, hátra, mint amennyit benne töltöttünk, továbbra is vigyázzunk magunkra, vigyázzunk egymásra, és vigyázzunk városunkra, Európa egyik legdinamikusabban fejlődő kisvárosára, erre a határtalanul jó helyre, Komáromra! – zárta gondolatait dr. Molnár Attila polgármester.

(komarom.hu)