Régió 2013. 03. 15.

Tombol az ítéletidő-kövesd percről percre a fejleményeket

Az ítéletidő miatt Komárom bevezető útjai csaknem járhatatanokká váltak. Elakadt gépjárművek is tovább nehezítik a forgalmat. A rendőrség, a tűzoltóság valamint a katasztrófavédelem szakemberei a helyszínen vannak. A segélyt kérőket a város melegedőiben szállásolják el.

Dr. Molnár Attila polgármester tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem, és a rendőrség teljes géparzenállal vesz részt a mentésben. Munkájukat az önkormányzat mellett helyi vállalkozók önkéntes alapon is segítik. Helyszíni beszámolók alapján elmondható, hogy ilyen jellegű hóhelyzet kialakulására emberemlékezet óta nem volt példa a térségben. A kotrók szinte eltűnnek a hóban.

A védelmi szervek méterről méterre, autóról autóra próbálják menteni az embereket. Akik hajlandók elhagyni autójukat azokat a komáromi melegedőkbe szállítják, akik nem kívánnak oda menni, azoknak teát és szendvicset osztanak.
jármű
Az elmúlt órákban több tucat komáromi is felajánlotta segítségét. A polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: köszöni a felajánlásokat, de egyelőre lakossági segítségnyújtás nélkül, helyi vállalkozók önkéntes munkájával képesek kezelni a helyzetet. Amennyiben azonban szükség lenne szélesebb körű összefogásra, úgy azt köszönettel jelezni fogja.

Észak-Komárom minden oldalról megközelíthetetlen, ezért, az ottani városvezetéssel egyeztetve a március 15-i események mindkét oldalon elmaradnak.

8: 00 A város polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatót hív össze ma 9.00 órára a városháza kis üléstermébe a kialakult válsághelyzet miatt.

8:25 Nagymegyer belvárosában a Centrum áruháznál áll majdnem a sor a KOMÁROM felé vezető úton.

9:17 Gyulamajornál pont most történt baleset! ne induljatok arra sem…

9:20 Gúta-Borka Roland: “Gútán elmarad a március 15-i ünnepség! – tájékoztatott Horváth Árpád polgármester. Az ünnepség megtartásáról később tájékoztat. Elmondta még, hogy tegnap estétől rendkívüli állapotot hirdetett ki, a városi hivatalban egyfajta válságstáb ült össze, folyamatos szolgálatot tart a város vezetése. A kedvezőtlen időjárási viszonyok Gútán rekedt mintegy 40 embert szállásoltak el. A polgármester elmondta, ma reggel takarókat, meleg teát reggelit vittek. A lakosokat a hangszórón keresztül is tájékoztatni fogják. A Gúta és Nemesócsa között katonai járműveket is bevontak a mentési munkálatokba.”

9:30 Selye János Gimnázium:

FIGYELEM!!!! A mai érettségi a hóhelyzet miatt ELMARAD!!! A magyar nyelv és irodalom érettségi HÉTFŐN, március 18-án lesz, méghozzá a mára tervezett “menetrend” szerint. Kérjük ezt az infót megosztani!

9:32 A Regiojet nem indítja vonatait Nagymegyer és Komárom között. Magyarországon a rendkívüli időjárási- és útviszonyok miatt a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság 2013. március 18-ig megtiltotta a közlekedést Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya térségeikben. Tilos elhagyni a településeket és a városokon belül sem ajánlatos járművel közlekedni. Minden szabadtéri állami ünnepség elmarad március 15-én – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

9:36 Nokia-diszkanekting pípöl: Kedves Nokia…6 eurómba került a hazajutásom..Gratulálok a szervezéshez és az emberi hozzáálláshoz…Mi a fenének kellett még beküldeni az éjszakásokat, amikor egész napra harmadfokú riasztást adtak ki…Very human??…Vicc!!!…A bennragadt kollégáknak kitartást kívánok! BOLDOG március 15-ét!-egy dolgozó

9:43 A Delta hetilap információja: Az autóbusz közlekedés leállt!
Justyák Alfréd, az SAD komáromi részlegének vezetője tákékoztatta lapunkat, hogy a buszközlekedés teljesen leállt Komárom környékén. A reggeli órákban még Patról, Keszegfalváról beértek az autóbuszok, azonban most már nem indulnak egyik irányban sem.

9:49 Marek eszmél-“némi” fáziskéséssel: Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a városvezetés, amelyen tájékoztatták a lakosságot: aki segítségre szorul hívja a városi rendőrséget a 159 telefonszámon, a kintrekedt személyeket a Panoráma szállóban fogadják.

10: 10 Hivatalos közlemény, Gúta: Kérjük a város lakosságát, hogy a mai nap folyamán a kedvezőtlen időjárási helyzet miatt ne hagyják el a város területét, sem gépjárművel, sem egyéb formában. A város kivezető szakaszai járhatatlanok, ezen utakat a rendőrség lezárta. Megértésüket köszönjük!

11:00 Tisztelt Komáromiak! Elsősorban pokrócokra lenne szükségünk! Akinek van felajánlható takarója, kérjük vigye a Beöthy Zsolt utcai, volt tűzoltó laktanyába! Köszönjük! forrás: Dél-Komárom város hivatalos oldala

11:15 A dél-komáromi városi vezetékes zöld szám nem működik. Bejelentéseiket a következő számon tehetik meg: 06-20-295-40-93

11:30 Tibor Gašpar, országos rendőr-főkapitány komáromi sajtótájékoztatóján, arról tájékoztatott, hogy Komárom és Nagymegyer közt 40 percenként egy sávon, felváltva engedik a forgalmat. Gúta és Nemesócsa közt az út járhatalan továbbra is.-forrás: Delta

12:25 A RegioJet Pozsony és Nemesócsa között már fennakadás nélkül közlekedik.-forrás: bumm

13:15 Ha valakinek Ekelnél szügsége van szállásra hivjon, kimegyünk érte.0908/054050 Vida Réka

13:17 Komáromból elindítják a buszokat Gúta irányába, valamint Naszvadra, Ímelyre és Izsára. Nagymegyer felé sajnos még nem közlekednek az autóbuszok. Hetény és Marcelháza közt sem járnak az autóbuszok.-forrás: Delta

13:24 Folyamatosan távoznak Gútáról a zord időjárás miatt itt rekedt emberek, mindannyiukat sikerült elszállásolni és ellátni, reggelit és ebédet is kaptak. Értesítették azokat, akik gépjárműit sikerült kiszabadítani a hó fogságából. Gútai kivezető szakaszai ismét járhatóak: Érsekújvár, Vágsellye és Komárom irányában. Csupán a Nemesócsára felé vezető út járhatatlan. – tájékoztatott Németh Ivett, hivatalvezető.

13:35 Ha valaki Észak-Komáromban rekedt és nem tud hazajutni, annak szállást tudok biztosítani éjszakára! Tel számom:0908/707797 Szilvia Bokaová

13:40 Nemesócsa és Gúta között a hadsereg egységei is segítettek a mentésben. Az ott rekedt mintegy 20 járműből kellett menteniük az utasokat.

13:47 Délután fél 4-től beindul az autóbusz közlekedés a Komáromi járásban. Aki Érsekújvárba szeretne eljutni vonattal induljon útnak, mert busz csak Ógyalláig közlekedik.

14:52 Folyamatos a kocsisor Tany és Bogya között-A Nemesócsa felől érkező autókat a rendőrség egyelőre nem engedi ki a 63-asra, mivel egy Komárom felől rendőri felvezetéssel érkező gépkocsioszlopot várnak. Lakszakállastól Nagymegyerig ér a leállított kamionok sora.-forrás: új szó

15:03 Nemesócsa és Komárom vonalon továbbra sem közlekednek a vonatok.

16:40 SAD KN INFó:
Járható utak:

Komárom- Imely- Naszvad -Érsekújvár
Komárom- Izsa- Pat
Komárom- Gúta
Komárom-Hetény- Marcelháza

Járhatatlan utak:

Szentpéter- Újgyalla
Madar- Bátorkeszi
Keszegfalu- Megyercs
63-as /Komárom – Nagymegyer/ útra csak a személygépkocsik mehetnek, a buszokat nem engedik

Justyák Alfréd

17:20 Az M1-es autópálya bábolnai csomópontja környékén, a 90-es és a 110-es kilométer között még mindig kritikus a helyzet, főként Győr felé, ahol a szél helyenként három méter magas hófalat emelt. Az említett szakaszon még sok az elakadt jármű. Az emberek mentése és az autópálya tisztítása folyamatosan zajlik, de időigényes feladat, ráadásul a viharos szél újabb hótorlaszokat emel az utakon. A vonatközlekedés Komárom és Almásfüzitő között megindult, de továbbra is jelentős késésekkel kell számolni. (forrás: MTI)

18:37 Gúta kivezető szakaszai: Érsekújvár, Komárom, Vágsellye irányában mindkét irányban járható. A nemesócsai úton egy sávban lehet közlekedni, de nem ajánlatos. Horváth Árpád, polgármester tájékoztatása szerint előreláthatóan ma 19 órától visszavonja a rendkívüli állapotot, és minden visszatérhet a normális kerékvágásba. Hozzátette, hogy jelen pillanattól megkezdődik a Gútához tartozó tanyavilág útjainak megtisztítása. Azt is mondta, örül annak, hogy se személyi sérülés, se vagyoni kár nem keletkezett, mindenki épségben hazatérhetett.

19:22 A RegioJet weboldalán közölte, hogy Nemesócsa és Komárom között továbbra sem járnak a vonataik, viszont pótlóbuszok közlekednek. Megállóik:

Komárom – a vasútállomás előtt, a lépcsők aljánál
Örsújfalu – SAD megálló a vasúti megálló előtt
Csallóközaranyos – SAD megálló a temető előtt
Felaranyos – SAD megálló
Ekel – SAD megálló
Nemesócsa – a vasúti megálló előtt. (para)

21:00 Kinyit a dél-komáromi Tesco is, hogy a bajba jutottak bemehessenek!

Reméljük, hogy mindenki épségben hazajutott, és valamiféle használható információkkal tudtunk szolgálni az egész nap folyamán. Mind a weblapon, mind pedig a facebook-os oldalainkon keresztül. Szintén merjük remélni, hogy a jövőben is követni fogtok minket, és hozzászólásokkal, kép- vagy más anyagokkal segítetek abban, hogy átfogó képet nyújtsunk városunkról, Komáromról és a járásról. Legyen az bármilyen téma vagy szituáció. Köszönjük az egésznapos figyelmet és együttműködést!

Szólj hozzá!