Város 2017. 07. 03.

„Történelmi idők” interjú dr. Molnár Attila polgármesterrel

Fejlesztés beruházást, és beruházás fejlesztést ér Dél-Komáromban. Dr. Molnár Attila szerint történelmi időket él Komárom, hiszen arra talán még soha nem volt példa, hogy 6-8 éves időszak alatt ennyi fejlesztési forrás érkezzen hozzánk.

-Nemrég helyezték le a Csillag erőd alapkövét. Mikorra várható a komplexum elkészülése?

-Komáromot az erődök városaként is szokták emlegetni, épp ezért örömteli, hogy az elmúlt években nagy arányú felújításon átesett Monostori erőd mellett most a Csillag erődöt is átépítik. A Liget Projekt részeként zajló, közel 6 milliárd forintos rekonstrukció után itt kap majd elhelyezést a Szépművészeti Múzeum mintegy 300 darabot számláló szobormásolat-parkja. Ilyen jellegű épületegyüttes, egy ilyen ékszerdoboz Közép-Európában egyedülálló. A beruházás nemcsak új munkahelyeket teremt, de a turizmus, az idegenforgalom és a helyi adóbevételek tekintetében is új távlatokat nyit városunk életében.

-Néhány nappal ezelőtt Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselőnek, és Popovics Györgynek, a megyei közgyűlés elnökének társaságában jelentett be két nagy nyertes pályázatot…

– Az egyik kiírás a városi geotermikus energia felhasználásának elindításához, a másik pedig a volt kombinát átépítéséhez, illetve a múzeum átköltöztetéséhez nyújt támogatást, összesen mintegy 800 millió forint összegben, melyhez az önkormányzat további több százmilliós nagyságrendű önrészt biztosít. A geoprojekt megvalósulása után a sportcsarnok, valamint a Brigetio Gyógyfürdő épületegyüttesének fűtésére használhatjuk majd a városunk alól feltörő termálvizet. Új kutat is fúrunk, hogy a jelenleg egy kútról üzemelő fürdő biztonságosan működhessen. A múzeum átköltöztetésével egyidejűleg az ELTE régészeti tanszékének tudásbázisát, oktatási központját is kialakítjuk a volt kombinát épületében, így jogosultak leszünk az egyetemi város cím használatára, továbbá ugyanezen projektben felújítjuk a volt KRESZ- park zöldfelületét is.

-Milyen további pályázatok vannak benyújtva, melyek azok a területek, ahol számíthatunk még további fejlesztésekre?

– Rövid időn belül nyújtjuk be azt a pályázatot, mely a Brigetio Látogatóközpont megépítését célozza. A közel félmilliárd forintos létesítmény a néhány évvel ezelőtt feltárt, Európában egyedülálló ókori fürdőkomplexum fölé épülne. Célunk, hogy a limes vonala a világörökség részévé váljon, ebben Komáromnak meghatározó szerep jut. A további már benyújtott pályázatokból tervezzük felújítani a bölcsőde épületét, létrehozni egy nonprofit szolgáltató házat a volt Raksped területén, ahová a későbbiekben a Tám-pont Család- és Gyermekjóléti Intézmény költözne át. Megvalósulna továbbá a Jókai Gimnázium energetikai korszerűsítése, a Jókai liget zöldfelületeinek és infrastruktúrájának felújítása is. Érdekesség, hogy a liget volt salakpályáján interaktív játszótér épülhet, mely az észak-komáromi Öreg várat mutatja be. Az inkubátorházak fejlesztését célzó projekt nemcsak az induló vállalkozások segítését tenné lehetővé az ipari parkban, de az ott lévő záportározó dunai kivezetését is megoldaná. Nagy öröm, hogy az elmúlt időszakban megépült a Bozsik József Általános Iskola új rekortán kézilabdapályája, illetve előkészület alatt van két további pálya megépítése is. A Selye János Kórházban is végéhez közeledik a tavaly decemberben bejelentett több mint 100 millió forintos fejlesztés, amely mind a betegellátás, mind a kórház hosszú távú működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű. Az elmúlt két és fél évben mintegy 1 milliárd forintot sikerült a kórház fejlesztésére fordítani. Városunknak ismét a maximálisan folyósítható 200 millió forintot sikerült elnyernie a kormányzat által a jól gazdálkodó önkormányzatok részére kiírt alapból. Az összegből már folyik a szőnyi városrészen a Templom köz és az Erkel Ferenc utca felújítása, Komáromban az Asztalos Béla utca rendbetétele, Koppánymonostoron pedig a Munkácsy utcát építik a szakemberek. Ezek mellett sor kerül még további út és járdaszakaszok felújítására is Bár nem az önkormányzat, hanem a Magyar Közút fenntartásába tartozik, de sürgetjük a Monostori erődnél, a sorompónál a rakpartra tartó kanyarodósáv megépítését, a Kossuth utca felújítását, valamint a Duna Áruházzal szemközti buszöböl felújítását is.

Újra elkezdődtek a bejárások, mik a tapasztalatok…?

– Eddig a Csillag lakótelep, a MOL városrész, a Gábor Áron és Madách utca környéke, valamint Koppánymonostor került sorra, de augusztus második felétől, illetve az ősztől tervezzük a további bejárásokat is. Egy-egy ilyen alkalommal a komáromiak személyesen mondhatják el véleményüket, tapasztalataikat, észrevételeiket, mi pedig kollégáimmal megpróbáljuk megvalósítani a javaslatokat. A legtöbb észrevételt a parkolással, az utak, utcák, zöldfelületek állapotával, a biztonsággal, illetve egyes vendéglátóegységek esetleges zajterhelésével összefüggésben kapom.

– Nagy beruházással kezdtük, fejezzük is be egy nagy beruházással. Hogy áll, illetve mikor áll az új komáromi Duna-híd?

– A kivitelező cég kiválasztása megtörtént, zajlik a munkaterület átadása. Legfrissebb információim szerint az alapkő letételére szeptember első felében kerülhet sor, a híd pedig 2019-re készül el. Az új átkelő egyelőre még felfoghatatlan távlatokat nyit városunk életében gazdaságilag, mind kulturálisan, és a társadalmi élet egyéb területein is.

Komárom Város Hivatalos Oldala