Zöld Dél-komárom 2023. 04. 14.

Tovább zöldítik Dél-Komáromot a jövő heti Föld napján

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A jeles naphoz Dél-Komárom ez évben is csatlakozik.

Április 22-én, délelőtt 11 óra és dél között faültetést szervez a Komáromi Erődök Barátainak Egyesülete a Monostori erőd melletti tanösvénynél. Az „Ültess fát gyermekedért, Komáromért!” programhoz minden évben több tucat család, és több intézmény is csatlakozik. A szervezők szándéka szerint nem lesz ez másként idén sem.

Pólya Mária, az egyesület elnöke korábban elmondta, a társaság több mint tíz éve szervez faültetést városunkban. Az erőd oldalában korábban kilencven fát ültettek el, melyeket azóta is gondoznak, ápolnak. A Duna bástyánál, a sétány mellett található fákat is komáromiak ültették el az elmúlt években. Pólya Mária hozzátette, kimagaslóan nagy érdeklődés kísérte az idei akciót is. A résztevők az általuk elültetett fákra, egy-egy névre szóló táblát is kihelyeztek.

Dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere kiemelte, a Föld napi komáromi program a természetvédelmet ötvözi a közösséghez tartozás élményével. A faültetés a környezetvédelmet, a zöld szellemiséget is tükrözi, örömteli, hogy számos helyi civil közösség is segíti ezt a szolgálatot.

A Föld napja

Ötletét John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja.

Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató április 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (=Föld Napja Hálózat). Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

A következő jelentős esemény a Föld napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon.

2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben a Google egy-egy animált logóval emlékeztetett a Föld napjára, amihez 2018-ban egy animált videóüzenet is tartozott, amin Jane Goodall brit etológus beszél. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ” volt.