Kultúra Dél-komárom 2022. 10. 17.

Új helyre költözik a dél-komáromi múzeum

Huszonhat év után búcsúztak el a dél-komáromi Klapka György Múzeum régi épületétől munkatársak és látogatók. Az intézmény dolgozói kedvenc műtárgyaik történetét is megosztották a résztvevőkkel – írja a kemma.hu.

1996-ban, a Komáromi Napok rendezvénysorozat alatt nyílt meg a múzeum Kelemen László utcai főépülete – idézte fel Számadó Emese múzeumigazgató.

Azért kapták meg ezt az épületet annak idején, mert a szőnyi Vásártéren 1992 óta folyó ásatásokon olyan fantasztikus falfestmények és egyéb tárgyi leletek kerültek elő, amelyek megérdemeltek egy nagy, állandó kiállítást. Később időszaki kiállításokat is indítottak, ahol főként Komáromhoz kötődő képzőművészek tárlatai nyíltak meg, valamint helytörténeti anyagokat is bemutattak. Hangsúlyozta, a múzeum kollektívája kiváló kollégákkal bővült az évek során.

A költözés során a kisebb tárgyakat az intézmény dolgozói csomagolják össze, illetve szállítják el a múzeumi autóval. A falfestményeket restaurátorok készítik el az indulásra, a szarkofágokat egy külön cég viszi át a Brigetio Öröksége Látogatóközpontba.

A múzeum munkatársai izgalmas előadásokkal, műtárgymesékkel készültek az alkalomra.

(Forrás: kemma.hu)