Kultúra 2017. 08. 22.

Új rendezvényközpont épül Martoson

Új rendezvényközpont épül Martoson. Az új központ amellett, hogy a község kulturális és természeti hagyományait mutatja be, a térség művelődési csomópontjává válhat.

A létesítmény pályázaton elnyert összegből épül meg. A „Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program” kiírására Martos község két partnerrel jelentkezett: az egyik a magyarországi Neszmély község, a másik pedig a Via Nova Ifjúsági Csoport. Így a pályázaton elnyert teljes összeg – 1,8 millió euró – három részre oszlik.

Martos a teljes költségigény jelentős részével gazdálkodhat: 1,3 millió euróval. Neszmély 400 ezer euróból építheti meg fejlesztéseit, míg a fennmaradó 90 ezer eurót a Via Nova használhatja fel beruházásaira.

A pénzből emellett Neszmély központjában egy helytörténeti kiállítás és egy akadálymentesített pihenőparkot létesítenek.

Martoson elsősorban a nemrégiben átadott községháza tetőterét fejezik be. Itt többfunkciós kamaraterem és irodahelyiségek is létesülnek. Ami az rendezvényközpontot illeti, a legmodernebb műszaki berendezésekkel ellátott szabadtéri nagyszínpadot építenek, fűtött öltözőkkel, zuhanyzókkal. A közelében egy kisebb színpadot is létesítenek. A rendezvényközpont lelke a bejárathoz közel eső épület lesz, mely állandó kiállításokkal is igyekszik majd népszerűsíteni a település kulturális hagyományait, természeti kincseit.

A központ mellett egy kalandpark is létesül, kétszintes mászófallal. A kilenc méter magasan elhelyezett pálya a nagyobb gyermekeknek, felnőtteknek nyújthat kikapcsolódást, de a kisebb gyerekek is jól érezhetik magukat benne.

Továbbá a labdarúgópálya mellett megépül egy többfunkciós műfüves pálya is, 150-200 férőhelyes mobil lelátóval. Az itt található öltözők, vizes blokkok is megújulnak – kimondottan azzal a céllal, hogy, a Martosi Szabadegyetemre érkező fiatalok még nagyobb kényelemben fesztiválozhassanak.

A rendezvénypark az év jelentős részében használható lesz.

Forrás: Felvidék.ma