Mix 2023. 02. 17.

Újabb kutyaviadal-áldozat? Összeharapdált kutyát találtak Marcelházán

Nemrégiben arról számoltunk be, hogy a Komáromhoz közeli Marcelházán valószínűleg illegális kutyaviadalokat szervez valaki. Sajnos, az enyhén szólva megdöbbentő történet újabb fordulatot vett. Vasárnap egy véresre harapdált kutyát jelentettek a Szlovák Állatvédők Szövetségének (SAOZ), amelyet szintén Marcelházán találtak. Minden jel arra mutat, hogy a szerencsétlen állat kutyaviadal áldozata.

„A kutya fején zúzódások, a teljes testén pedig harapásnyomok húzódtak. Mindenfelől vérzett. Az állatorvosi rendelőben, szukáról lévén szó, hüvelysüllyedést is megállapítottak, ezen kívül az egész testét váraláfutások borították. A legvalószínűbb, hogy egy másik kutya okozta a sérüléseket. A nyakörve és ő maga is ürülékkel volt tele… Az egész helyzetet a rendőrség környezetvédelmi osztályával együttműködve oldjuk.” – tájékoztatott a Szlovák Állatvédők Szövetsége (SAOZ) a FB-oldalán.

A kutyus szerencsére azóta jobban van. Jelenleg az érsekújvári állatorvosi klinikán áplják, a SAOZ pedig ideiglenes gondozót keres a számára.

Amennyiben bármilyen információval rendelkezik az üggyel kapcsolatban, jelentheti azt a rendőrségen, vagy a Szlovák Állatvédők Szövetségének , esetleg a következő szervezetnek: Československý kastračný program.

A januári eset:

Egy Komáromból eltűnt kutyus utáni nyomozás szálai Marcelházára vezettek, ahol kiderült, illegális kutyaviadalokat tartanak, illetve egy közeli szemétdombon több kutya és egyéb más állatok elásott csontjait is megtalálták.

A közelmúltban egy komáromi kutyatulajdonos eltűnt kutyáját kereste a környéken, mígnem egy hívás érkezett hozzá, hogy Marcelházán látták az állatot. A férfi a községben kezdte keresni kedvencét – helyette azonban az egyik ház udvarán egy másik, katasztrofális állapotban lévő négylábút talált. Azonnal értesítette az állatorvost. A szakember megerősítette, hogy a talált kutya testét régebbi és újabb sebek borítják, ami arra utalhat, hogy az állatot kutyaviadalokon használták fel. A környezetvédelmi rendőrség vizsgálata alapján derült ki, hogy a falu egyik telkén, egy szemétdombon illegális “állattemető” is működik – a kutyaharcok áldozatait hantolták el itt (egyelőre) ismeretlen tettesek.

A rendőrség környezetvédelmi osztálya állatkínzás miatt indított eljárást.

A Markíza riportját itt nézheti meg.

Forrás: Szlovák Állatvédők Szövetségének (SAOZ) FB-oldala