Zöld Dél-komárom 2024. 01. 22.

Újabb lépéseket tesz a Zöld Város útján Dél-Komárom

A település környezetvédelmi erőfeszítéseiben idén számos változás várható – mondta el dr. Baksa-Ströcker Renáta, Komárom Város jegyzője. Az eddigi környezetvédelmi program folytatása mellett új zöld projektek is bevezetésre kerülnek.

Nem csupán a közvilágítás korszerűsítése folytatódik rohamtempóban, – melynek keretében 380 lámpatestet energiatakarékos LED-es izzókra cserélnek – , de a város nemrég egy új gépjárművet is beszerzett a köztisztasági feladatok ellátásához, továbbá a hulladékgazdálkodás területén is számos újítás várható.

Ez utóbbihoz tartozik, hogy bevezetésre kerül a biohulladék szelektív gyűjtése, a különböző típusú palackok pedig hamarosan visszaválthatóvá válnak. Ezeket az üveg- és műanyagpalackokat helyi nagyáruházak aáiban, vagy kisebb boltok kézi visszaváltóiban lehet majd leadni.

A lomtalanítás továbbra is elérhető szolgáltatás marad, de mostantól mindenki maga döntheti el, mikor szeretné igénybe venni azt. A szolgáltatóval való időpontegyeztetéshez a 06-34-801-040-es szám hívható.

Ezenkívül tervezés alatt áll az alternatív gyepgazdálkodás bevezetése is, amely lehetővé teszi, hogy a zöld felületek egy részén a természetes virágos növények zavartalanul növekedjenek.

A Dél-Komáromban történő környezetvédelmi erőfeszítések, csupán példák a globális környezetvédelemre. A legfontosabb az, hogy megőrizzük Földünk természeti erőforrásait és biológiai sokféleségét. Az erdők, az óceánok, a folyók és a vidékek mind olyan ökoszisztémák, amelyek nemcsak az élőlényeknek, hanem az embereknek is alapvető szolgáltatásokat nyújtanak, például tiszta ivóvizet, élelmiszert, gyógynövényeket és levegőt.

Az ipar, az autók kipufogógáza és a vegyszerek használata mind hozzájárulnak a környezetszennyezéshez, ami hosszú távon súlyos egészségügyi problémákat okozhat. A környezetvédelmi intézkedések segítenek csökkenteni ezeket a veszélyeket, és védelmet nyújtanak az emberek egészségének.

Egy másik fontos szempont, amiért a környezetvédelem kiemelkedő fontosságú, az éghajlatváltozás megelőzése és enyhítése. Az alternatív energiaforrásokra, például a napenergiára és a szélenergiára való áttérés és az energiahatékonysági intézkedések segíthetnek csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást és enyhíteni az éghajlatváltozás hatásait.

Az emberek és a környezet közötti kapcsolatot sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az egészséges környezetben való élés javítja az emberek életminőségét és jólétét – olvasható a város zöld stragégiájában.