Kultúra 2016. 06. 03.

Újra „TESTAMENTUM” a Szabadság téren

Június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 96. évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Napján lesz látható újra Koltay Gábor rendezésében a Testamentum című darab a Szabadság téren. Az este 20 órakor kezdődő zenés pódiumjátékon Komárom egykori polgármestere, Alapy Gáspár életútját követhetik nyomon a nézők az 1920-as évektől 1944-ig. Az előadás ingyenesen tekinthető meg.

A darab egy olyan nagyszerű emberről szól, aki felvirágoztatta a trianoni békediktátum által kettészakított város déli részét, 7 utcás kis településből egy 53 utcás virágzó kisvárost hozott létre, miközben a lakosság száma megháromszorozódott.

A tavalyi premier előtt adott interjújában Koltay Gábor rendező, Komárom díszpolgára kiemelte: hősies, jellegzetes trianoni életút volt Alapy Gáspáré, de a darab nem a mártíromságot helyezte előtérbe.

– A Testamentum több üzenetet hordoz. Egyrészt megmutatja, hogy nincs az a történelmi helyzet, amiből ne lehetne felállni, másrészt bizonyságot tesz amellett, hogy az ember nem teheti fel a kezét, ha nehéznek érzi az életét! Alapy elmenekülhetett volna a rá váró végzet elől, ő azonban nem ezt tette. A darabban egy tisztességes, mélyen érző, becsületes és nagy szakmai tudással rendelkező ember képe bontakozik ki előttünk. Alapy életéből a ma embere hitet, erőt, bátorságot meríthet – mondta Koltay Gábor.

Az előadás helyszíne: 2900 Komárom, Szabadság tér 1.

A műsorváltozás jogát a szervezők fenntartják!

Testamentum_06.04._plakat

Szólj hozzá!