Mix 2019. 10. 18.

Ünnepi megemlékezés a Selye János Gimnázium alapításának 370. évfordulójáról

Mivel lehetne egy oktatási intézmény létjogosultságát jobban alátámasztani, ha nem a tekintélyes múlttal, s a jelenkor magas színvonalú oktatásával?

A Selye János Gimnázium több évszázados történelmével, tudósok, művészek, írók, orvosok több generáción átívelő sikereivel már bizonyított. Bizonyítottak a hajdani jezsuita- és bencés tanárok, valamint azok az őket követő pedagógusok is, akik alázattal, következetes munkával tették, s teszik a dolgukat nap mint nap. Ne maradjanak ki a sorból azok a szülők sem, akik az anyanyelven való oktatás fontosságát elsőrendűnek- és rangúnak tartják, illetve gyermekük számára intézményünket választják.

Ezeket a tényeket tudva, bár sok bizonytalansággal teli történelmi sorsforduló után 2019. október 11-e az iskola krónikájába a jeles napok sorába kerül.

Intézményünk alapításának 370. évfordulójára emlékeztünk ezen a napon, s megemlékezésünket megtisztelte dr. Bastrnák Tibor, a régió parlamenti képviselője és Bukovszky László kormánybiztos, akitől a nagymúltú iskola igazgatója, Andruskó Imre, a Szlovák Köztársaság Arany Emlékérmét vehette át.

A megemlékezés az aulában ünnepi műsorral kezdődött. Felcsendült az egyik legszebb magyar népdalunk, a Tavaszi szél vizet áraszt, Bajcsy Tünde előadásában, akit Lakatos Áron kísért hegedűn. Koczkás Eszter, a második évfolyamból, aki a kajakozás mellett gitározik is, nagy örömünkre saját szerzeménnyel mutatkozott be. A legkisebbek közül 2 prímósunknak tapsolhatott a közönség: Horváth Lisának és Vámos Dórának. Zárásként egy közös produkciót hallhattunk, Varga Miklós: Vén Európa című dalát Kotiers Ráhel, Tóth Karola, Szarka Beáta, Koczkás Eszter és Bajcsy Tünde énekelte.

A nap díszvendége, Bukovszky László kormánybiztos ezt követően méltatta intézményünk múltját és jelenét. „A Selye János Gimnázium a szlovákiai magyar oktatási rendszer elitiskolája, s ez köszönhető azoknak a szülőknek, akik hittel és bizalommal küldik ide gyermekeiket,”- mondta, majd az arany emlékérem átadása következett.

Maga az ünnepi megemlékezés valójában az első felvonása volt annak az ünnepségsorozatnak, mellyel az évforduló előtt tisztelgünk.

A folytatásra október 26-án lesz, a Kultúrpalota dísztermében, ahol az Öregdiákok Baráti Körével karöltve egy nagyszabású rendezvényre kerül sor, Bajkai Csengel Mónika, kultúrmenedzser, és Szabó Csilla, drámapedagógus szervezésében. Ugyanezen a napon este 18:00 órai kezdettel testvériskolánk, a budapesti Szent István Gimnázium kamarazenekara ad koncertet a Szent András- bazilikában, Stubendek László, mérnök úr szervezésében.

A harmadik felvonásra pedig 2020 tavaszán, április végén, ill. május első napjaiban kerül sor, amikor hármas nagytalálkozót tartunk: a Székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium, a budapesti Szent István Gimnázium és a Selye János Gimnázium tanárai ünneplik közösen, hogy 15 éve, 2005 májusában írta alá a három intézmény az Együttműködési Szerződést.

A barátság, a kapcsolattartás a 3 iskola között azóta is töretlen, évente több alkalommal találkoznak diákok, tanárok, legyen szó sportról, kultúráról, vagy éppen valamilyen történelmi megemlékezésről.

Ennek a bőséges programsorozatnak reményeink szerint a záróakkordja 2020 őszén lesz, amikor az épület teljeskörű felújítását követően az ünnepélyes átadásra kerül sor.
Bízzunk benne, hogy a jeles napok sora folytatódni fog, hiszen intézményünk továbbra is a megye legjobbja, a 2018/2019-es tanévben ugyanis az elért eredmények alapján az 1. helyen végzett a középiskolák és gimnáziumok kategóriájában!

Az elért eredményekhez és az Arany Emlékéremhez szívből gratulálunk!

Dr. Farkas Adrianna

a Selye János Gimnázium tanára