Mix 2020. 10. 29.

Válsághelyzetben nem kell aggódnunk a lejáró útlevél és személyi igazolvány miatt

A SZK Belügyminisztériuma értesíti a lakosságot, hogy az ügyfélfogadó irodák, útlevél- és személyigazolványok intézését szolgáló osztályok, a rendőrség közlekedési osztályai és a belügyminisztérium alá tartozó összes hivatal a kijárási tilalom miatt nem fogad ügyfeleket és zárva tart.

Ebből az okból az elektronikusan egyeztetett időpontok sem érvényesek. A kérvényezők új időpontokat kérhetnek majd, amelynek módjáról a belügyminisztérium fog értesíteni.

A lakosok a hivatalokkal csakis telefonon, elektronikusan ill. írásban tarthatják a kapcsolatot. A nem autorizált elektronikus beadványt 3 napon belül írásban, illetve elektronikus aláírás formájában kell autorizálni.

Továbbá minden kihágási tárgyalást és az összes iktató működését felfüggesztették. Kivételt képeznek a kész személyazonossági, útlevél és a gépjárművezetői jogosítványok átvétele, amelyeket a lakosok gyorsított folyamatban kértek.

A belügyminisztérium értesíti a lakosokat, hogy szükségállapot alatt nem érvényes az okiratokon (igazolványokon) feltüntetett érvényességi idő, ezek aikusan meghosszabbítódnak 4 hónappal a COVID-19 miatt kihirdetett válsághelyzet lejárta után. Ezért nem kell intézni az okmányok meghosszabbítását.

(MV SR)