Város 2014. 02. 10.

Változhat a parkolási rend Komáromban

A városban érvényes parkolási rend módosításával is foglalkozik majd legközelebbi ülésén a képviselő-testület. A javaslatot, amelyet a parkolótársasággal folytatott egyeztetések alapján a városi hivatal dolgozott ki, a napokban vitatta meg az önkormányzat közrendi és környezetvédelmi bizottsága.

Varga Tamás, a bizottság elnöke és Ferenczi Tibor, a City Parking Group komáromi igazgatója sajtótájékoztatón ismertették a leglényegesebb változásokat.

A javaslat szerint megszünik néhány kihasználatlan fizetett parkolóhely, és nem fizetőssé válik, mint pl. a Katona templom mellett, a Husz, a Nyár és a Kapitány utcákon. Indoklásként elhangzott, ezek a helyek nem voltak megfelelően kihasználva. A három parkolási zóna helyett csak kettő lesz, ugyanis a Vásárcsarnok és az Öregvár melletti parkolók kiesnének az eddigi rendszerből.

További változás, hogy a rezidens kártyák tulajdonosai, akiknek eddig a fizetős zónákban lakóhelyükhöz volt kötve a parkolás, most már az egész utcájukban parkolhatnak bármelyik fizetett helyen.

Még egy újdonság van a „Panzió kártya“, amelyet 30,-€/év díjért a belvárosi hotel- és panziótulajdonosok vásárolhatnának meg, ezt a vendégeiknek kölcsönöznék arra az időre míg náluk vannak elszállásolva, és a szálló elötti fizetős zónában parkolnának.

Az új javaslat szerint némileg emelkednének az eddigi parkolási díjak, az ún. rövid parkolási zónában – ahol maximum 2 órát állhatnak a járművek – az eddigi 0,663 euró/óráról 0,70 euróra, a második zónában, ahol korlátlan ideig lehet parkolni, 0,3319 euróról 0,4 euróra. A furcsa értékek azóta érvényesek, amióta áttértünk a koronáról az euróra – mondta Ferenczi Tibor és ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a környező városokkal szemben egyedül Komáromban nem kell minimum egy órára szóló jegyet venni: itt a minimális ár 10 cent.

A bizottsági ülésen elhangzottak még egyéb javaslatok is, amelyeket elfogadtak és javasolják a bevezetésüket. Egyik, hogy a városi hivatal mérje fel az „SMS parking“ lehetőségét, így a parkoló jegyet az autósok megvásárolhatnák SMS küldésével is. Igaz ez 30%-al megdrágítaná a jegy árát, amit a mobiloperátorok levonnának kezelési költségnek.

További javaslat, hogy a parkolásból befolyó pénzösszegeket a városi hivatal különítse el, és ezt az éves bevételt a városi utak, közlekedési eszközök felújítására, javítására és az autósok komfortérzetének növelésére fordítsa.

Az egész parkolási rendszerrel összefüggésben még megemlítésre került, hogy 2010-es évben a parkoló- és egyéb ezzel összefüggő díjakból a bevétel több mint 188 ezer € volt, amelyen a parkoló céggel osztozott a város 75-25% arányban. Miután a polgármester úr a hivatalba lépése után „megtiltotta“ a kerékbilincsek használatát, 2011-ben a bevétel 156 ezerre, majd 2012-ben 149 ezerre és 2013 első 11 hónapjára pedig 140 ezer €-ra (decemberre még nincs kimutatás) csökkent. Ezzel a lépéssel a fizetési fegyelem 70%-ról lecsökkent 40%-ra. Csak a kerékbilincs használatának újbóli visszaállítása után kezdett javulni a fizetési fegyelem” – tájékoztatott a bizottság elnöke.

Egyelőre csak módosítójavaslatokról van szó, a végső döntést a parkolási rendszer irányelveinek megváltoztatásáról a képviselő-testületnek kell majd meghoznia.

(fotó: illusztrációs felvétel)