Blog 2024. 01. 08.

Apró változtatások drasztikus új évi fogadalmak helyett

Lassan, de biztosan ideje elkezdeni az új évet. Egy hét pihenés még mindenkinek – már akinek – kijárt, de most már menthetetlenül itt az ideje beberrenteni 2024-et. Jöhetnek az új évi fogadalmak? …helyett néhány apró változtatás, melyek hosszú távon is működni tudnak.

Rendszerezni a gondolatokat, a mindent megváltó új évi rutint elkezdeni, a fogadalmakat tovább nem halogatni, munka terén nagyra törő célokat kitűzni. Sokan vágunk bele újult erővel a január elejébe, aztán persze veszítünk a lendületből, és csalódottan konstatáljuk: már megint nem teljesült az elhatározásaink nagy része.

Íme néhány pont, amelyekkel jómagam – bevallom már évek óta – kezdem az új évet. Jól esik összeszedni, amivel nem vagyok elégedett, és találni rá megoldást. Vagy legalábbis próbálkozni! Ám tanulva az elmúlt évek tendenciáiból, nem kell túl szigorúnak lenni magunkhoz. Elég csak egy kicsit odafigyelni, néhány lényeges, mindennapokat meghatározó változás után végül észrevétlenül is kipipálható lesz néhány pont. Próbáljátok ki!

Duo Lingo-ra fel!

Valószínűleg sokaknál szerepel, hogy tökéletesítik elhaló félben lévő nyelvtudásukat, esetleg új náció nyelvezetének elsajátításába fognak. Tegye fel a kezét, aki ehhez a Duo Lingo-t alkalmazza! Számomra az inspirációt egy ismerősöm 700 napos szériája adta, így az angol nyelvet immáron 391 napos szériával próbálom nem elfelejteni, ráadásul ingyenesen! A szlovák nyelvhez pedig olvasás formájában is szuper dolog közelebb kerülni, ha már néhány társamhoz hasonlóan ezzel mindmáig hadilábon állunk… Akár a már korábban magyarul olvasott könyvek is üdítőek lehetnek ez ügyben, de a már említett virtuális nyelvoktató alkalmazást is beállíthatjuk párhuzamosan több nyelvre is. Figyelem! Ha nem akarunk rendszeresen nyomás alatt, éjfél előtt két perccel kapkodva teljesíteni, kezdjük nyelvleckével a napot, esetleg hallgassunk idegen nyelven podcastet, vagy nézzünk filmeket eredeti hangon, angol felirattal.

A nyári alak télen készül…

Ki az, aki máris megvette a sorsfordító fitnesz-bérletét? Az edzőtermek népszerűsége varázsütésre lendül fel ilyenkor, aztán fénysebességgel hanyatlik kitartás hiányában a feledés átkozott homályába. A statisztika és a tapasztalatok alapján a drasztikus edzésterv – és a hozzá dukáló diéta – csodája gyakran csak három napig tart. Untig elég lenne, ha apró, de hosszú távon is betartható odafigyeléssel tennénk az egészségünkért. Ez lehet egy-egy étkezési szokás megváltoztatása (pl. fehérliszt és fehércukor elhagyása, és/vagy a szokásos adag 2/3-nak elfogyasztása – utóbbi engem 10 kilótól szabadított meg), vagy egy olyan sportrutin bevezetése, amiben egy hét leforgása alatt bármely 3 napon, de szerepel a mozgás. Gumiszalag, matrac, néhány súly is untig elég, napszaktól és kedvtől függő intenzitással, hiszen a lényeg, hogy jóleső érzéssel csináljuk. Közben pedig bármelyik sorozatunkat nézhetjük az idővesztegetés okozta lelkiismeretfurdalása nélkül.

A meditatív hangulat ereje

Ahogy Sebestyén Balázs műsorvezető is tartja, ha nincs kétszer 20 perced naponta magadra, túl elfoglalt vagy. Mi lenne, ha a sziréna hangú ébresztőt lecserélnénk hangszeres dallamokra, és ébredés után egy napindító relaxációs zenéválogatásra legalább pár percet hagynánk az elménket magához térni? Nem a telefont pötyögve rögvest lesokkolni az agyunkat. Ugyanez az apró szokás az esti órákban is nagy szívességet tehet a pihentető alvás érdekében: fél óra olvasás, vagy hangoskönyv mellett, de mindenképpen elektronikai eszköz pásztázása nélkül elcsendesedni. Az elegendő mennyiségű és minőségű alvás ráadásul olyan dolgokra is hatással lehet, mint egy rákos megbetegedés megelőzése…

Social/digital detox, már amennyire lehet…

Már fel sem tűnik az erre elpazarolt időmennyiség, de ha figyeljük a képernyőidőnket, kétségbeejtő felismeréssel szembesülhetünk… Próbáljuk meg az olvasásra szánt és a görgetéssel elszaladó hosszú perceket egymáshoz közelíteni, rendkívül büszkék lehetünk majd magunkra. De ha mondjuk csak annyit változtatunk, hogy nem nézegetjük folyton, ki nézte meg a sztorinkat, rengeteg időt spórolhatunk. A közönségünk nagy része ugyebár válogatás nélkül lejátsza az összes felkínálkozó tartalmat, minden további jelentőség nélkül. A fals érzetet keltő jelenség pedig csak egy felesleges hajcihő, ami rabolja az értékes időnket.

Költségvetés követése észszerű keretek közt

Ki az, aki követi a mindennapi költéseit? Persze úgy kicsit túlzás, ahogy én csinálom (a két eurós taxira valót is vezettem éveken át…), egy egészséges aranyközépút viszont mérvadó lehet, hogy lássuk, a pénzünk nem csak úgy eltűnik az éterbe… Megnyugtatóan és felháborítóan is hathat egyszerre, ám mindenképp hasznos követni a pénz útját. Ha például egy köztes (én a Revolutra esküszöm) számlára átutaljuk azt a pénzt, amivel az adott hónapban diszponálni akarunk. Gyönyörűen lekövethető a hónap végeztével, mennyi ment el „lötyögésre” (egy kávé itt, egy ebéd ott), mennyit tankoltunk el, esetleg mennyit lőttünk el mondjuk a dohányboltban. Ha pedig felismertük, hova tűnik havonta egy tetemesebb összeg (esetemben a vonat- és repjegyek is bőven kiveszik a részüket), levonhatjuk a szükséges konzekvenciát, ami indulhat onnan, hogy „jövőre spórolok” és fajulhat odáig, hogy „nincs mese, jövőre többet kell keresnem”.

Egy családi összeülés felér sok családállítással

Egyensúlyba billenteni a családdal és barátokkal töltött időt egy olyan mérföldkő, melyhez talán sokunknak meg kell érnie. Hogy belássuk, addig kell beszélgetni és együtt lenni a családtagokkal is, míg van kivel. A szerencsésebbek számára a barátok is családként funkcionálnak, és a családdal is úgy beszélgetnek, mintha barátok lennének, erre a szintre viszont sokszor hosszú és göröngyös út vezet. Jöhetnek a közösen eltöltött délutánok, a meghitt filmezős esték, a kalandos túrázós kirándulások, az unokatesó-partik, a szülők, nagyszülők, dédszülők mesedélutánjai? Garantált összegeket spórolhatunk meg például a családállítás rituáléján, ha merünk kérdezni, és készen állunk a válaszokra.

Nem is olyan sok, nem is olyan drasztikus, nem is tűnik olyan nehéznek és betarthatatlannak, igaz? Egy csepp odafigyelés, egy aprócska listázás/összegzés (míg szokássá válik), és nemcsak a közérzetünk, de az életminőségünk is lassacskán, de észrevehetően változik. Nekem bevált, remélem másoknak is!

Mindenkinek legyen boldog, és mindig boldogabb az új éve!

Milány Kincső