Város 2020. 02. 19.

Városi cég fogja végezni Komárom városüzemeltetési munkáit

Városi céget alapít Komárom, mely a jövőben a városüzemeltetési, karbantartási és javítási munkákat egyaránt ellátja majd. Az önkormányzat erről a legutóbbi testületi ülésen döntött – írja a Delta hetilap.

A városüzemeltetési, karbantartási és javítási munkák nagy részét (98%-át) a keretszerződések értelmében jelenleg magánvállalatok végzik. Ezen feladatok közé tartozik a helyi utak és járdák építése, karbantartása, a téli és nyári takarítása, a közterületek és zöld területek rendben tartása, a szelektált hulladék kezelése, a parkolórendszer üzemeltetése és az állatmenhely működtetése is. A városvezetés azonban úgy látja, a város ezeket a munkálatokat saját maga is el tudná végezni. A képviselőtestület még tavaly novemberben hagyta jóvá a saját cég alapításáról szóló szándékot, a legutóbbi ülésen pedig már az új vállalat megalapításának részletei voltak terítéken.

Az érintett területeken tevékenykedő magánvállalatok közül a Clean City jelenleg a háztartási vegyes szemetet és a válogatott hulladékot gyűjti és kezeli, a Pragokom a helyi utak, járdák karbantartását, a Korekt a téli karbantartási munkákat, valamint a járdák, utak és parkolók építését végzi, a REX kertészeti cég a zöldterületekkel foglalkozik, a GreenDream pedig fűnyírást, kaszálást, gereblyézést, fametszést és fakivágást végez. Ezeket a munkálatokat venné át fokozatosan az önkormányzat felügyelete alatt álló KN Smart Servis nevű új részvénytársaság. A tervek szerint első lépésként a városi zöldterületek gondozását, a városi utak és járdák nyári és téli karbantartását, a közterületek takarítását, a szelektált hulladék gyűjtését (és szállítását), az illegális szemétlerakatok felszámolását és hulladékgyűjtő pontok karbantartását végezné, majd ezt követően foglalkozna csak a további tevékenységekkel. 

A javaslat szerint a teljes felügyelet mellett a városi cég további előnye, hogy nem lesz szükség megrendelőkre, ami által rugalmasan tud reagálni egy-egy váratlan eseményre, és a különböző megvásárolt, illetve meglévő munkagépeket több területen is hatékonyabban tudja használni. A tervek szerint az új városi vállalat 3 vezető beosztású személyt és 6 adminisztratív dolgozót alkalmazna, valamint további 48 embert a különböző feladatokra.

A testületi ülésen több képviselő is ellenezte a városi cég alapítását, különösen a cégalapítással kapcsolatos pontos levezetések hiányára hivatkozva. Keszegh Béla polgármester ezzel szemben a lakosok (és ő maga) elégedetlenségét fejezte ki a hulladékkezeléssel, a fűnyírással és más városüzemeltetési munkákkal kapcsolatban, melyek alapján úgy véli, szükség van a változásra. Hangsúlyozta, az előkészületek során sok dolgot végigvettek, megtárgyaltak a szakemberek, ő pedig bízik a hozzáértésükben, és úgy gondolja, hosszú távon helyesnek bizonyul a városi cég megalapítása.

A teljesen városi tulajdonú részvénytársaság alapítását szűk többséggel jóváhagyta a képviselőtestület.

(deltakn.sk nyomán)