Kultúra 2015. 05. 20.

VII. Hon-Nap – Családi programok és egy legendás együttes

 VII. Hon-Nap június 6-án kerül megrendezésre a dél-komáromi Csillag Erődben.  Az egész család számára kulturális programot biztosító “Duna Menti Hagyományőrző Ünnepet” az Endresz Csoport szervezi, vendégtelepülése Martos lesz. A rendezvény védnöke Dr. Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere. 

Az egész napos rendezvényt a Karthágó együttes koncertje zárja, amely 21.00 órától kezdődik.  
Idén is erős kulturális programmal jelentkezik a HON-NAP. A Csillag Erődben egész napos gyermekprogramok, előadások, kiállítások, valamint esti nagykoncert – a Karthago – várja az érdeklődőket.

Vendégtelepülés: A rendezvény vendégtelepülése Martos lesz. Képviseletében a Martosi Hagyományőrző Együttes lakodalmas és böjti szokásokat ad elő, a Martosi Református Alapiskola tanulói gyermekjátékokkal, gyermekműsorral szerepelnek. Keszeg István polgármester „Martos ezer arca” címmel mutatja be a települést, ezenkívül a kiállítás keretében megismerkedhetünk a település gazdag népművészetével és viseletével.

martosi-hagyomanyorzok33-770x472
Martosi Hagyományőrző Együttes

Gyermekprogramok: Visszatér a kicsik nagy kedvence, a Vitéz László Pályi János Blattner-díjas bábművész előadásában. A Varázstükör Katolikus Színjátszó Kör idén egy klasszikust mutat be, a Hamupipőkét. Néptánccal a rendezvény egyik állandó résztvevője, a Garabonciás Néptáncegyüttes és gyermekcsoportja lép fel. Emellett lesz kézműves játszóház, gyermeklovagoltatás, cérnakép készítés, rovás tanítás a neves kutatóval, Rumi Tamással, de részt lehet venni óriástakaró készítésében is. A gyerekek a vitézi élet rejtelmeibe kaphatnak betekintést a gyerekek, sőt, a vállalkozó kedvűek összemérhetik tudásukat az Erőd hétpróbán.

Hagyományőrző bemutatók: A szokások szerint a HON-NAP az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület rendezvénynyitó ágyúlövésével indul – megtekinthetők lesznek a szabadságharchoz köthető fegyverek és tárgyak. A kovácsmesterséggel Schruff Gyula ismerteti meg az érdeklődőket. Az egész napos műsorfolyam keretében látványos bemutatót tart Hidán Csaba és az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola, Magyar Királyi Kardforgatók Rendje. A hagyományos magyar küzdősportot, a barantát a Tolma Baranta Club mutatja be, Brázik Törzs lovas íjászai segítségével kalandozhatunk a honfoglalás korában. A betyárok szokásait Anka Gergő és Király András eleveníti fel. Itt lesz a gyermekek és felnőttek nagy kedvence, Gasztonyi Dániel mestersolymász, aki a sólymokon kívül más ragadozó madarak életével, szokásaival is megismerteti a közönséget.

Zenei programok: A változatos zenei program során fellép a Nagykéri citerazenekar, az Egyéb Veszély együttes, az esti nagykoncerten pedig a Karthago együttes biztosítja a jó hangulatot.

Előadások: Három rendkívül érdekes előadáson lehet részt venni. Itt lesz Ludvig Rezső aranyműves mester, koronakutató, aki „Részvételem a Szent Korona hazahozatala utáni vizsgálatában” című előadásával a Szent Korona Amerikai Egyesült Államokból hazahozatala utáni vizsgálatok aktív résztvevőjeként emlékezik. Kevesen tudják, hogy régen legendás volt a komáromi halászlé. Kálazi Miklós és felesége segítségével a gyakorlatban sajátíthatjuk el az elfeledett receptet. A HON-NAP nem titkolt célja, hogy erősítse a két városrész kapcsolatát. Ennek keretében Rádi Bertalan helytörténész tart előadást a(z Észak-) Komáromi Hajógyár történetéről.

Gasztonyi Dániel mestersolymász
Gasztonyi Dániel mestersolymász

Kiállítások: Idén összesen tíz kiállítás várja a látogatókat! Többségük csupán ezen az egy napon látható, és a kiállítók helyi kötődésűek. A (z Észak-) Komáromi Hajógyár története – a Helios Fotoklub és a Shipbuilding and Machinery A. S. fotókiállítása – kapcsolódik Rádi Bertalan előadásához. Bruncz János fafaragóművész ismét bemutatja csodálatos alkotásait. Itt lesz Nagy László Őseredet című képeivel, amelyek különleges technikával készültek, és a Szőnyi Alkotókör, amely komoly alkotó műhellyé vált az évek során. A gyerekek és a játékos felnőttek számára lesz igazi élmény a Gerecse Vasútmodellező Klub kiállítása 25 méteres asztallal. A helytörténet sem maradhat ki. Legát István két érdekes kiállítását tekinthetjük meg, az egyik Tárgyi emlékek az őskortól 1945-ig, a másik pedig: a komáromi mesterségekkel, a halászat és aranymosással kapcsolatos. Anka Gergő betyárt más oldaláról is megismerhetjük: 10 év kézművesség a fa, a csont és a bőr világában címmel mutatja be alkotásait. Az Endresz Csoport pedig névadójára emlékezik „Az 1931-es Óceánrepülés, előzményei és utóélete” című tárlattal.
A rendezvényt árusok, vásározók színesítik. A kellemes egész napos programhoz az ételt, italt az Aranytál étterem biztosítja.

A rendezvény 16.00 óráig ingyenesen látogatható. A 16.00 óra utáni belépés 990 Ft.
Szeszesitalt a rendezvény területére bevinni tilos!

hon-nap-logo

Szólj hozzá!