Kultúra 2017. 06. 07.

Csak a múltat ismerve épülhet a jövő! – IX. Hon-napon jártunk

Kilencedik alkalommal szervezte meg a Hon-napot, a dunamenti hagyományőrző ünnepet az Endresz Csoport. Már második esztendeje, hogy a rendezvénynek az Igmándi erőd ad otthont. Voltak kiállítások, lovas- és íjász bemutatók, népi gyermekjátékok, néptánc csoportok és éneklő együttesek. Péntek este a Balkán Fanatik lépett fel, míg a kétnapos rendezvényt ismét a Bikini koncertje zárta.

Június 2-án és 3-án került sor a kilencedik Hon-napra. Pénteken számos kiállítás nyílt az Igmándi erőd falai között. A tárlatokon Legát Istvánnak köszönhetően bepillantást nyerhettünk a régi komáromi mesterségekbe, megnézhettük, hogy milyenek voltak az első és a második világháború, valamint 1956 tábori kórházai, de elhozta pirográf képeit Bibok Tibor, megmutatta bélyeges tégláit Dibusz Ferenc, fafaragásait Mózes László és Bruncz János, míg Grekofski Nathalie kiállítása az organikus építészet és festészet szakrális útjairól mesélt. Rajtuk kívül a Szőnyi Alkotókör és a Magyar Faesztergályosok Egyesülete is képviseltette magát. Az este folyamán fellépett az Elektron Band, az LGT Revival Band és a Balkan Fanatik.

A szombati napot az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Egyesület nyitotta meg, akik elhozták ruháikat és fegyvereiket egyaránt. Őket követően színpadra lépetek a Tóparti és a Kistáltos Óvoda, illetve az észak-komáromi Tulipán Óvoda gyerkőcei.

A nap folyamán látványos bemutatót tartott a szabadidomításból Hamza Viktória, míg a lovasíjászatot a Kassai Lovasíjász Iskola Brázik törzse hozta el hozzánk.

A hagyományokhoz híven az Endresz vendégül látta a felvidéki néptánc- és éneklő együtteseket. Idén csoportok érkeztek Dunaradványról, Dunamocsról, Patról és Izsáról.

Az egész napos programok közt lehetőség nyílt gyermeklovagoltatásra a Szőnyi Lovas Sportegyesület jóvoltából, a Kemence Egyesület bábozással és szöszmötöléssel, Cságola Márton cérnakép készítése, Kolonics Istvánné játszóházzal, Mózes László hétpróbával várta a gyermekeket.

A Hon-nap alkalmából toborzást tartott a Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda, a Tolma Baranta Egyesület országos íjászversenyére is ekkor került sor.