Város 2015. 11. 23.

Visszakerült a kereszt a volt várkápolnára

Mint ahogy arról már többször írtunk, a komáromi vár területén található kaszárnyaépület tetőjavítása lassan a végéhez közeledik. Pénteken (november 20.) visszakerült a kereszt is a volt várkápolna tetejére – amely az újjászülető impozáns tető igazi díszévé válhat. 

A kereszt a múlt század húszas éveiben – a korabeli fényképek alapján – még a helyén volt, a csehszlovák vagy a szovjet hadsereg jelenléte idején tűnt el. Hogy pontosan mikor vették le, illetve hogy mi lett a kereszt sorsa, azt senki se tudja.

Most viszont a komáromi hajógyárat működtető SAM cég által finanszírozott Öregvár nonprofit szervezet kezdeményezésére a városvezetés résztámogatásával visszakerülhetett a kaszárnyaépület központi rotunda részének tetejére annak a keresztnek a méretarányos, míves, kovácsoltvas másolata, amely a 19. század közepétől az akkor várkápolnaként szolgáló épületrészt díszítette.

Az új kereszt ára kétezer euró volt. E költséget a cég és a város fele-fele arányban állta. A keresztet a SAM cég műhelyében készítette el Miroslav Váradi, aki a cég vezetőivel, Magyarics Józseffel és Jaroslav Pappal együtt a kereszt időkapszulájába a következő nemzedékeknek szóló üzenetet is elhelyezett. Hogy mit, az sajnos most nem derülhetett ki. A keresztet Lépes Lóránd komáromi atya szentelte meg.

Magyarics József szerint cégük és annak vezetői szeretnének arra ösztönözni más cégeket és vállalkozókat, hogy de kövessék őket. Próbáljanak meg segíteni a komáromi váron, egy-egy részét úgymond örökbe fogadni, javítgatni, szépítgetni, ahogy ők ezt már a vár egyik részével megtették. A vár csak így népesülhet be, telhet meg élettel és tartalommal. A város önmagában ehhez kevés, ehhez széleskörű összefogás kell – hangsúlyozta ki Knirs Imre alpolgármester, aki a város részéről koordinálta a kereszt visszaállítását.
Stubendek László a keresztény gyökerek fontosságára, a kereszt megtartó erejére hívta fel a figyelmet, ami főként a mai zaklatott európai lét valóságában időszerű.

A városvezetés azt tervezi, hogy egyre több kulturális rendezvényt igyekeznek majd a várba hozni, irányítani, hogy egyre többen láthassák, csodálhassák meg a részben már felújított csodálatos komplexumot, e európai viszonylatban is páratlan kincset.

Forrás és képek: hogytudd

Szólj hozzá!