Város 2018. 08. 03.

Vizsgálat indul a Duna-híd építési dokumentációjának ügyében

Érsek Árpád (a Szlovák Köztársaság közlekedésügyi minisztere) már elkérte a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) vezérigazgatójától, Roman Žembertől a rendelkezésre álló információkat azzal a közbeszerzéssel kapcsolatban, amely az épülő Duna-hídhoz rendelt fotó- és videódokumentációkkal függenek össze. Erről Karolína Ducká, a közlekedési tárca szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget. 

Amennyiben beigazolódik a hűtlen kezelés gyanúja, követeljük majd a következmények levonását” – hangsúlyozta Ducká. Az ügy, melyre az Aktuality.sk hívta fel a figyelmet, egy nagyjából 60 ezer euró nagyságú megrendeléshez kapcsolódik.

A megrendelt fotó- és videódokumentáció a két város közti új Duna-híd építésének folyamatait hivatott bemutatni. A portál szerint a kivitelező tíz darab, fejenként legalább egy perces, drónnal felvett videó elkészítésére, valamint két time-lapse kamera felszerelésére (és az abból készült videók átadására) kapott megbízást az építés fotódokumentációjának elkészítése mellett.

A megrendelést a zsérei (Žirany) Segal nevű cég nyerte el, miután a legalacsonyabb ajánlatot kínálták, egészen pontosan 58 200 €-t. A szlovák hírportál által megkérdezett szakemberek szerint azonban az ilyen munka 10 – 20 000 euró között elvégezhető. „Az útkezelő vállalat viszont azt állítja, az ár összhangban van a projekt tartalmával és mértékével” – írja az Aktuality.sk.

A portál úgy tudja, az SSC a versenypályázat előtt piackutatást végzett. Az ezt követően megszólított 3 cégből azonban csak egy foglalkozik time-lapse és drón felvételek készítésével. Árajánlatot azonban mindhárom cégtől kértek.

Ján Marosz, az ellenzéki OĽaNO képviselője is reagált a közbeszerzési ügyre. Csütörtökön kijelentette, az ügyben feljelentést tesznek az állami számvevőszéknél (Najvyšší kontrolný úrad).

„A közlekedésügyi miniszternek, Érsek Árpádnak felelősségre kell vonnia az SSC igazgatóját, Roman Žembert, aki a gyanú szerint szándékosan manipulálta a közbeszerzést – tette hozzá Marosz.

(tasr)