Mix 2020. 05. 28.

A komáromi kórház új tesztje kimutatja, átestünk-e tudtunkon kívül a koronavíruson

A komáromi kórházban már lehetőség van önköltséges szerológiai tesztelés igénylésére, mely képes kimutatni, hogy a tesztelt személy (akár tudtán kívül is) átesett-e a koronavírus-fertőzésen.

A szerológiai teszt a Covid-19 betegség ellen termelt antitestek jelenlétét vizsgálja szervezetünkben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha az antitest jelenlétét kimutatják vérünkből, azzal megállapítható, hogy a személy vagy már átesett a koronavírus-fertőzésen, akár tudtán kívül, tünetmenetesen is, vagy épp jelenleg is fertőzött.

A tesztelésre a kórház recepcióján lehet jelentkezni, a 035/7909333-as telefonszámon. A kivizsgálás költsége 19 €.

A mintavételt időpont-egyeztetés alapján végzik és az antitestek jelenlétét a pácienstől vett vér vizsgálatával állapítják meg, a kórház infektológiai rendelőjében. A tünetekkel rendelkezőknél átlagban 90%-os pontossággal kimutatható, hogy megfertőződtek-e koronavírussal.

Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója elmondta, a tesztelést az operáció előtt álló, vagy más egészségügyi okból tesztelésre szoruló páciensek számára is biztosítják, az ő esetükben azonban a biztosító fizeti a kivizsgálás költségét.