Mix 2017. 11. 25.

Volt egyszer egy HipHopFelvidék, avagy a 2000-es évek a felvidéki hip-hop aranykora

Az 1970-es években Amerikában megjelenő, később pedig uralkodó műfajjá alakuló hip-hop kultúra hazánkban az ezredforduló környékén kezdte meg hódítását. Miközben a társadalom nagy része még csak ismerkedett a műfajjal, akadtak jó páran, akik már első hallásra a szerelmesei lettek. Közülük kerültek ki azok a srácok is, akik többéves tevékenységük eredményeként nemcsak, hogy megalapozták a szlovákiai magyar hip-hop-ot, de egyből az aranykorába is repítették azt.  

Gúta, a felvidéki hip-hop fővárosa

Egy portál. Vagy sokkal inkább egy mozgalom. Habár a megnevezés eredetileg csak a portált jelentette, amin keresztül pár fiatal tájékoztatta a műfaj rajongóit a legújabb hírekről, eseményekről, újdonságokról, sokkal nagyobb jelentéssel bírt az emberek számára. Annak ellenére, hogy nem egy zenei formációt takart a H2F (HipHopFelvidék) név, az emberek többsége mégis ezzel a megnevezéssel azonosította a műfaj jelenlétét a környéken.

A szlovákiai magyar hip-hop kedvelő közönséget összegyűjtő weboldal 2005-ben indult, egyik ötletgazdája a gútai Dang Dinh Erik (művésznevén Jakuza) volt, aki 16 évesen már rapszövegeket írt. Rengeteg munkával járt az üzemeltetés. A technika jelentősen alacsonyabb szinten volt, mint manapság, ezért sokkal tovább tartott akár csak egy egyszerű hírt közzétenni. Emellett videókat is vágtam, képeket szerkesztettem, interjúkat készítettem. Időközben többen felajánlották a segítségüket, de amikor szembesültek vele, hogy mennyi munkával és áldozattal jár, rájöttek, hogy mégsem lesz rá idejük. Számomra viszont jóval több volt ez, mint egy hobbi – idézi fel a portál létrehozása utáni éveket.

Dang Dinh Erik (balra) és barátja, Forgács Attila

Erik barátjával, Forgács Attilával karöltve Gútát egy kis túlzással a felvidéki hip-hop fővárosává tették. A 2000-es évek közepén rengeteg hip-hop party jellemezte a várost, melyre gyakran Magyarországról is érkeztek fellépők. Így jutottak el a felvidéki közönséghez olyan előadók, mint MC Gőz, az Animal Cannibals, az Akkezdet Phiai, Sub Bass Monster, később pedig az azóta országos viszonylatban is híressé vált Deniz vagy Fluor.

Teljes szívből, tiszta őszinteséggel csináltuk a dolgot. Sosem az anyagi haszon hajtott minket. Rappelni még 2005-ben kezdtem el, 22 évesen, Marosi Robi barátom biztatására. De az igazat megvallva én sosem szerettem volna rapsztár lenni. Az volt az elsődleges célunk, hogy folyamatosan, lépésekben haladva jussunk előrébb, úgy a portál, mint a fellépések és a zenei karrier terén is. Ennek eredményeként 7-8 év alatt összesen nagyjából 100 fellépésünk volt, ráadásul olyan nemzetközi sztárok előtt is zenélhettünk, mint Afu-Ra, Coolio vagy Xzibit. Ezekben az években jöttem rá arra, hogy mindegy mit csinálsz, csináld szívvel és a siker jönni fog – emlékezik vissza Forgács Attila (Attilah).

A komáromi vonal

A gútai párostól kissé eltérő utat járt be a komáromi hármas, Michalovič Tibor (OJ), Múcska Péter (Pepe) és Sudli. Mindhárman rendkívül fiatalon, 13-14 évesen kezdtek el aktívan rapzenével foglalkozni. Első fellépésükön, a Komáromi Városi Művelődési Központ nyárzáró eseményén figyelt fel tehetségükre Bárány János, akinek segítségével rádióállomásokhoz, tévécsatornákhoz és újságokhoz is eljuthattak. A három fiatal a kezdeti években különböző formációban léptek színpadra, majd Péter és Tibor 2004-től közös zenélésben folytatták karrierüket. Ekkor alakult meg a „Rap’art’oar” nevű formáció, akikhez később csatlakozott énekesnőként Holczhei Anna.

A Rap’art’oar két rappere: OJ és Pepe, mellettük pedig Gyurma (Mészáros György) a Micro Tenors-ból 

Együtt két nagylemezt és két kislemezt adtak ki, valamint ebben az időben kötöttek barátságot a gútai Attiláhval és Jakuzával. Michalovič Tibor szerint „a gútai srácok hatalmas elszántsággal, szívvel és hozzáértéssel vezették a portált és szervezték a hip-hop bulikat, amik rendszeresen teltházasak voltak. Akkoriban Gúta olyan volt, mint Róma: minden út oda vezetett. (nevet)”

Gúta mellett Komárom játszotta a legnagyobb szerepet a felvidéki hip-hop kultúrájában. A legemlékezetesebb események a Komáromi Napok Hip-Hop Találkozói voltak, ahol egy gigakoncert keretében lépett fel a felvidéki hip-hop zenészek nagyrésze. „Nagyon ritkán adódtak megkeresések. Magunknak kellett megszerveznünk a fellépéseket és megpróbálni a lehető legtöbb helyre bejutni. Igyekeztem minél több szakmabelivel jó kapcsolatot kialakítani” – mondta el Múcska Péter, Pepe.

Múcska Péter, a Hip-Hop Találkozó közönségével

Komárom másik népszerű rapcsapata Sudli mellett a Varga Krisztiánt és Mészáros Györgyöt tömörítő Micro Tenors volt. Közülük Sudli a csapat felbomlása után sem hagyta abba a zenélést, s még a mai napig aktívan rappel.

Száll a hír….

A felvidéki hip-hop legnagyobb áttörése a Rap’art’oar banda Rapbanzáj című lemeze volt, valamint a rajta található Száll a hír című dal, amely mindaddig egyedülálló módon egy közös szám erejéig összegyűjtötte a legismertebb felvidéki rappereket. Ebben az időben nem volt ritka, hogy az ember a várost járva lakóházak ablakaiból, kocsmákból vagy akár diszkókból kihallatszódva találkozzon a dallal. A zeneszámon szereplők elmondásuk szerint maguk sem gondolták volna, hogy ekkora visszhangja lesz a dolognak. Tibor így emlékezik vissza a dal elkészítésére: „Az eredeti elképzelés szerint csak mi, a R.A.O tagjai szerepeltünk volna rajta. Emlékszem, ültünk Pepével otthon, hallgattuk a szám már elkészült részeit és éreztük, hogy jó a refrén, de valahogy nincs meg a dalban az átütő erő. Agyaltunk, hogy hogyan tovább, végül arra jutottunk, hogy hívjuk a többi felvidéki rappert, aztán majd lesz belőle valami. Végül ez lett a legnagyobb sláger.”

A Száll a hír dal olyannyira népszerű lett, hogy végül ezen a néven szervezték meg 2009-ben azt a fesztivált, ami a szlovák nyelvtörvény elleni figyelemfelkeltés is volt egyben. Az eseményen a helyi bandák mellett olyan neves előadók léptek színpadra, mint MC Gőz, Deniz, Diggieman, Fluor, Hősök és az a Sub Bass Monster, aki a fesztivál apropójára írta meg Mista Slota című számát.

A Száll a hír fesztiválról készült videóanyag (forrás: nol.hu)

A megújulás hiánya és az utolsó évek

Az évek múlásával azonban egyre ritkultak az új felvételek, ezzel párhuzamosan a fellépések, mígnem 2011 környékétől szinte teljesen eltűntek a srácok a zenei életből.

Michalovič Tibor szerint nincs okuk szégyenkezni, de ennél sokkal többet is el tudtak volna érni a hip-hopban, ha a fiatalkori vehemencia mellé egy kicsivel több észszerűség társult volna. Forgács Attila szintén úgy gondolja, magukban kell keresniük a probléma forrását: „Igazából a trehányságunkon múlt, hogy nem teljesedett ki a dolog. A 2011-es újvári XXL Fest után, amikor Rytmus-szal, Ganxsta Zolee-val és Coolio-val állhattunk előadóként egy színpadon döntöttünk úgy, hogy összerakunk egy új műsort és nekiállunk új albumoknak. Végül azonban már egyikünknek sem sikerült a megújulás. Pedig úgy gondolom, minden esélyünk megvolt rá, hogy még ennél is nagyobb dolgot tegyünk le az asztalra. Főleg látva Denizt, vagy Fluort, akik pár évvel ezelőtt még 30-50 embernek léptek fel, ma pedig már rádiók játsszák a dalaikat. Összességében azonban rengeteg dolgot elértünk ez alatt a pár év alatt. Az én személyes célom, mikor belevágtam ebbe az egészbe az volt, hogy egyszer majd készíthessek MC Gőzzel egy számot. A valóság pedig később még ezt is túlszárnyalta, hiszen nemcsak egy számot, de egy közös klipet is sikerült összehoznunk.”

Nagy visszhangja volt Attilah és MC Gőz közös klipjének

A jelen

A felvidéki hip-hop egykori képviselői közül ma már csak Michalovič Tibor (OJ) és Sudli foglalkozik aktívan zenéléssel. Tibor a Rap’art’oar óta egy új stílusban és új bandában, a Spliff 447-ben szerepel, mint énekes, szövegíró és producer, továbbá jelenleg is közreműködik egy helyi előadó raplemezén, mint zeneszerző. Emellett a csapat másik tagjával, Kovács Lászlóval jelenleg is dolgoznak egy korszerű, modern hangstúdió létrehozásán, melyet a tervek szerint januárban nyitnak majd meg a dalukat felvenni vágyók előtt. Sudli ezzel szemben az évek múlásával is megmaradt a rapzene mellett, hamarosan pedig ismét új dallal fog jelentkezni: „Nem tudom elképzelni az életemet anélkül, hogy ne írjak. Még ha nem is osztom meg minden ötletem a nyilvánossággal. Fiatalon még az hajtott, hogy pénzt keressek vele, és hogy ismert legyek. Már csak szórakozásból csinálom az egészet. Van azonban, hogy az emberek csak azt látják, hogy szép helyekre utazgatok, klipeket forgatok, de szó sincs arról, hogy gazdag lennék. Semmivel sem kerül több pénzbe az Ibizán leforgatott videoklipem, mintha Komáromban forgatnám le profi stábbal. Annyi a különbség, hogy amit a forgatási költségeken megspórolok, abból inkább elutazom nyaralni, jól érzem magam és közben forgatok egy klipet a haverokkal. A felvidéki hip-hop sorsát még mindig a szívemen viselem.”

A két, még ma is aktív előadó: OJ és Sudli

Az egykori Rap’art’oar másik tagja, Múcska Péter azonban teljesen felhagyott a zenéléssel, viszont a jó kapcsolata megmaradt az egykori társakkal és szívesen segít nekik. „Két éve foglalkozom videó vágással, Sudli videoklippje volt az első munkám gyümölcse. Még csak kísérletezgetek, tanulom a szakmát, de mindenképp szeretnék ezzel hosszabb távon is foglalkozni. A visszatérést a zenei életbe már egyáltalán nem tervezem. Akkoriban az underground egy életérzés volt, a mai közönség azonban már más műfajok és stílusok felé fordul.”

 

Sudli és Múcska Péter közös munkájának egyik gyümölcse a Piszkos élet című dal

A gútai páros, Attilah és Jakuza sem foglalkozik már aktívan zenéléssel, azonban egyikőjük sem zárja ki a visszatérést. „Mi nem hagytuk abba, egyszerűen most nincs időnk rá – fogalmazott Forgács Attila, majd folytatta. – Jelenleg a Gúta TV igazgatójaként élem napjaimat, mellette a Hello Gúta polgári társulás tagjaként állandóan agyalunk az újabbnál újabb dolgokon és szervezzük a programokat városunkban. A zenéhez azonban még szeretnék visszatérni. Jelenleg is íródik egy új szám, kicsit más stílusban, mint azt megszokták tőlem.

Forgács Attila és Dang Dinh Erik a mai napig feltűnik még olykor a mikrofon mögött, slam poetry eseményeken

Jakuza jelenleg egy garázs átalakításán dolgozik, ami a munkálatok végeztével stúdióként fog majd üzemelni. „Nagyon szeretném, hogy újra fellendüljön a felvidéki hip-hop. Éppen ezért azon vagyok, hogy minél több olyan fiatal srácnak tudjak segíteni, akik megérdemlik a figyelmet. Persze a család és a munka miatt már jelentősen kevesebb idő jut a zenélésre, de semmiképp sem szeretném még teljesen elengedni.”

Habár a HipHopFelvidék egykori zenészei közül már sokan felhagytak az aktív zenei pályafutásukkal, a legtöbben még ennyi év után sem tudták elengedni a zenét és valamilyen formában továbbra is kapcsolatban állnak vele. Az viszont már kérdéses, hogy várható-e egy újabb olyan mértékű fellendülés a felvidéki hip-hopban, hogy az csak legalább meg tudja közelíteni a 2000-es évek színvonalát, avagy a felvidéki hip-hop aranykora már ténylegesen mögöttünk van. Az ifjú, feltörekvő zenészek előtt azonban a lehetőség mellett a segítség is adott, hogy a rapzene újra abban a fényében ragyogjon térségünkben, mint az ezredfordulót követően.

A felvidéki hip-hop „himnusza”, a Száll a hír dal