Régió 2017. 10. 17.

Lelakatolták Gútát Kotlebáék elől

Október 16-án 18:30 perctől gyűlésezett a gútai Városi Művelődési Központban a nem ritkán szélsőséges és nacionalista megnyilvánulásairól ismert Marián Kotleba nevével fémjelzett Ľudová strana Naše Slovensko (Mi Szlovákiánk Néppárt). Már a rendezvény meghirdetése is nagy port kavart nemcsak a gútaiak, de a környékbeliek körében is. Rengetegen fejezték ki nemtetszésüket és tiltakozásukat az üggyel kapcsolatban a különböző közösségi médiumokban.

Akadtak azonban olyanok, akik nemcsak hangzatos szavakkal, de tettekkel is üzentek a párttagoknak és szimpatizánsainak, hogy élnek olyan emberek Gútán, akik nem látják szívesen Kotlebáékat. A város két képviselője, Forgács Attila és Samu István ugyanis a tettek mezejére lépett és szimbolikusan egy lakatot helyeztek el tegnap délután a VMK egyik kapuján. Forgács Attila a tegnapi önkormányzati ülésen indítványozta, hogy határozatban utasítsák vissza a Mi Szlovákiánk Néppárt Gúta városában való gyűlésezésének lehetőségét. Miután erőfeszítései falakba ütköztek, képviselőtársával, Samu Istvánnal karöltve döntöttek úgy, véleményüket egyértelmű és világos formában tudatják a nyilvánossággal.

A megmozdulás célja nem a gyűlés ellehetetlenítése volt, hiszen az épület többi bejáratának köszönhetően aki akart, probléma nélkül bejuthatott az épületbe, sokkal inkább a figyelemfelkeltés és a véleménynyilvánítás volt a fő mozgatórugó.

A bumm.sk beszámolója szerint a rendezvény egyébként minden atrocitás nélkül zajlott le. Nagy valószínűséggel ez annak is volt köszönhető, hogy csekély számban jelentek meg érdeklődők a párt gyűlésén, a résztvevők nagy részét a párt, illetve a média tagjai adták ki.