Régió 2015. 09. 14.

Ellenőrzések a magyar és az osztrák átkelőkön

2015. szeptember 14-én (hétfőn) Szlovákia ideiglenes ellenőrzéseket vezetett be a Magyarországgal és Ausztriával közös határátkelőkön, válaszul a német lépésekre. Az ellenőrzések szúrópróbaszerűek lesznek. Az intézkedés ideiglenes – ám azt, hogy meddig lesz hatályos, egyelőre nem lehet megmondani. Emellett megerősítik a zöldhatár ellenőrzését is. Minderről Michaela Paulenová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa tájékoztatott.

Az intézkedésről azután hozott döntést a belügyminisztérium, miután Németország a menekültválsággal összefüggésben vasárnap ideiglenesen visszaállította a határellenőrzéseket saját határain. Németország tegnap kora este vezette be az ellenőrzést a német-osztrák határszakaszon, így a schengeni határok újbóli ellenőrzése már nemcsak egy ötlet, hanem meg is valósult.

Ugyanerről tájékoztatott hétfőn délelőtt Ausztria is: Werner Faymann kancellár és Reinhold Mitterlehner alkancellár. Ausztria 2200 katonával erősíti meg a rendőrséget, és bevezeti az ellenőrzést a határain. Ez a Magyarországgal közös határra is vonatkozik. “Ha Németország határellenőrzést vezetett be, nekünk is ezt kell tennünk” – magyarázták.

Hasonló intézkedést mérlegel Csehország is.  “Csehország és Szlovákia is azonnali intézkedéseket foganatosítunk az osztrák határon, Szlovákia pedig a magyar határon is – nyilatkozta Milan Chovanec belügyminiszter a sajtónak. – Ezek az intézkedések az aktuális szituációtól függően állnak fenn”. Szlovák kollégájával, Robert Kaliňákkal egyúttal abban is megegyeztek, hogy intenzívebb és rugalmasabb módon cserélnek információt a jövőben.

A szlovák határátkelőknél 220-al növelték a rendőrök létszámát. “A helyzetet folyamatosan figyelve egyeztetünk az osztrák, a magyar és cseh rendőri szervekkel.” – fogalmazott Paulenová.

para/index/mti 

Szólj hozzá!