Régió 2015. 09. 24.

Csúcstechnológiás gátrendszerrel védenék meg Szlovákiát a migránsáradattól

Fallal zárják le a szlovák-magyar határt – írta az Új Szó szerdán, szeptember 23-án. – A határ bizonyos szakaszait csúcstechnológiás gátrendszerrel zárnák le. Ezt Robert Kaliňák belügyminiszter a rögtön a menekültkvóták elfogadása után, Brüsszelből hazafelé repülve jelentette ki, hozzátéve: “Nem jön ide egyetlen menekült sem, ezt garantálhatom önöknek!”

A minisztérium minden lehetséges módon kész megvédeni az ország határait, és ehhez olyan haditechnológiát készül felhasználni, amelyet az amerikai hadsereg is alkalmazott katonai bázisai védelmére Irakban és Afganisztánban.

A “Hesco bastion” elnevezésű technológia sokkal hatékonyabb és olcsóbb is, mint a kerítésépítés. A határzár ezzel a módszerrel nagyon gyorsan felépíthető, és nem kell hozzá alapokat sem ásni, sőt illeszkedik az adott terepviszonyokhoz is.

Ahogy az alábbi videón látható, a gátat egy konténerből “szórják ki”, melyet egy teherautó húz maga után. Egy konténer 330 méter hosszú fal felépítésére elég. A gátat aztán homokkal vagy földdel töltik fel. A gát egyébként árvíz és robbanófegyverek ellen is védelmet nyújt.

A technológiát csak rövidebb szakaszokon lehet alkalmazni, ott, ahol a legnagyobb menekülthullám várható. A módszerrel a menekülteket egy adott helyre lehet irányítani, ahol aztán regisztrálhatják őket a schnegeni szabályoknak megfelelően. A hivatalos kommunikáció szerint Szlovákiának fel kell készülnie és reagálnia kell arra, ami most Európában történik.

Úttorlasz a komáromi határon is

Szeptember elején Komáromban és Párkányban is vaskonstrukciókat helyeztek el a határátkelő térségében, közvetlenül a hidak felhajtója mellett. Az egymásra rakott elemek ránézésre úttorlasz építésére valók, ám rendeltetésükről nincs hivatalos információ. A rendőrség a határvédelemmel összefüggésben naponta különböző biztonsági intézkedéseket foganatosít, amelyeket azonban nem részleteznek. Nem megerősített értesülések szerint a menekültáradat feltartóztatására készíthették elő a vaselemeket a határon.

Szöveg és kép: Új Szó

Szólj hozzá!