Kultúra 2016. 05. 12.

15 év alatt 18 színházi bemutató – ünnepelt a Teátrum társulás

Május 7-én, szombaton nagyszabású műsort rendezett a Dráfi Mátyás által vezetett Teátrum színházi polgári társulás, a városi művelődési központtal karöltve. Ünnepélyes gálaműsorral, könyvbemutatóval, valamint kosztümkiállítással ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. 

A társulás ez idő alatt kőszínház és állandó társulat nélkül 18 teljes estét betöltő, klasszikus előadást vitt színre: egy operát, négy operettet, egy musicalt, négy vígjátékot, három színművet, és öt mesejátékot (ebből három zenés). A kultúrházak rendkívül rossz anyagi helyzete ellenére mindezekkel tájoltak, bejárták Felvidék magyar lakta falvait, városait. Emellett szép számban készítettek önálló műsorokat és esteket is.

Könyvbemutató

Ezt a tevékenységet foglalja össze a Déryné szekerén című könyv, amelyet a művész felesége, Dráfi Borbála, és lányuk, Hübschné Dráfi Anikó állított össze. A keménykötésű, krétapapírra nyomtatott könyv 240 oldalon keresztül vezeti végig az olvasót az elmúlt időszakon, elsősorban korabeli újságcikkekre támaszkodva. A könyvet színes képek, színházi sztorik, emlékek, nézői levelek tarkítják.

IMG_5187 (Small)

„Célunk egy olyan könyv létrehozása volt, amely nem csupán egy olyan emlékkönyv, ami mindenki számára érdekes és szórakoztató lehet, hanem forrásmunkává is válhat – mondta el Hübschné Dráfi Anikó a könyvbemutatón -. Ugyanis elképzelhető, hogy egyszer még valaki kutatni szeretné a felvidéki színjátszásnak ezt a szeletét is. Ezért minden adatot pontosan feltüntettünk benne, például, hogy melyik előadást hányszor, melyik településen, melyik évben játszotta a társulás.”

IMG_5200 (Small)

Kiállítás

A társulás tevékenysége során mindig nagy gondot fordított arra, hogy a tőle telhető legszebb látványt nyújtsa, különös tekintettel a ruhákra. Eleinte vásárolta/kölcsönözte a kosztümöket, később azonban saját öltözékeket is készítettek, Polgár Julianna varrónő segítségével. Idővel egész komoly, saját ruhatár állt a társulás rendelkezésére, amelyek között találhatunk például színpadi barokk ruhákat, a 20. század fordulójáról származó, tollas-csipkés-strasszos estélyi öltözékeket, vagy ötletes sárkány-kosztümöt is. Ezekből nyújtott némi ízelítőt a kiállítás.

IMG_5227 (Small)

A gála

A gálaműsor 19.00 órakor kezdődött. Csaknem minden, a Teátrum 15 évében komolyabb szerepet vállalt művész vagy amatőr lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a gálán, és amennyiben ezzel élni is kívánt, fel is lépett. A nézők ismét találkozhattak a Teátrumban játszó, csodálatos hangú operett- illetve énekművészekkel, színművészekkel, illetve azokkal a lelkes amatőrökkel, akik közül néhányan gyerekként kezdtek el statisztálni, és a társulatban nőttek fel.

A gálaműsort megtisztelte jelenlétével Czimbalmosné Molnár Éva, a Magyar Köztársaság szlovákiai nagykövete férjével, valamint Dr. Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Stubendek László, Komárom város polgármestere, aki köszöntő beszédet is mondott, valamint Hamrák Zsófia,  Dél-Komárom kultúráért felelős képviselő asszonya.

A közönséget Dráfi Mátyás vezette végig az elmúlt 15 éven, az esten ismét felcsendültek többek közt a Csókos asszony, a Gül Baba, a Mágnás Miska, a Luxemburg grófja operettek, az Olivér musical, illetve a Bánk bán opera dallamai. A színpad oldalán kifeszített vásznon a régi előadásokról készült videók segítették az emlékezést.

A gála aranyos színfoltja volt az Olivér című musical egykori gyermekszereplőinek fellépése – immár felnőttként. Az est végén meglepetésként Benedekffy Katalin megköszönte Dráfi Mátyásnak, hogy pályája elején a Teátrum felkarolta, segítette, családja helyett családja volt. Azóta a művésznő karrierje felfelé ívelt, Európa és az USA neves opera- és operett színházaiban szerepel illetve turnézik, például a Csárdáskirálynőből Szilvia belépőjével, amit a gála végén el is énekelt, hálája jeléül.

Azokat a dalokat, amelyeket a Teátrum élő zenés produkcióiból ismerhet a közönség, 10 tagú zenekar kísérte, Kulin Eduard vezetésével. A gálát Magyar György, a Teátrum egykori gyermekszínésze, ma a budapesti Operettszínház segédrendezője rendezte.

A színpad élővirágos díszítését a Tímea virágszalon készítette, a gála után pedig a fellépő művészeket fogadás várta, amelyet Jobbágy József szponzorált.

A belépődíjból a rendezők a régi színház helyén készülő Aranyember szobrának felállítását kívánják támogatni.

HDA

Krüger Viktor fényképei. 

IMG_5260 (Small)
A Csókos asszonnyal kezdődött a gála
IMG_5274-2 (Small)
Benedekffy Katalin, mint Katóka
Lelkes amatőr hölgyek Dél-Komáromból, akik boldogan emlékeznek vissza a Teátrummal töltött időkre, és akikre a társulat mindig számíthatott
IMG_5302 (Small)
Lelkes Simona és Olasz István, a Csókos asszony bájos szerelmesei
IMG_5304 (Small)
Sokak kedvenc művésznője, Szentpétery Aranka is megjelent egy rövidke mesedal erejéig
IMG_5309 (Small)
Fekete Vince (Olivér) és Fazekas László (Dörzsölt), na meg az Olivér régi gyerekszereplői
IMG_5312 (Small)
Olivér
IMG_5316 (Small)
Darumadár fenn az égen… A padon a „régi gyerekek”, Magyar György és Eszter. György ma a ennek a gálának a rendezője volt.
És gyerekek ma is játszanak a Teátrumban
És gyerekek ma is játszanak a Teátrumban
IMG_5345 (Small)
A második felvonás a Luxemburg grófjának Mazurka-jelenetével kezdődött
IMG_5350 (Small)
A 2. felvonás színpadképe
IMG_5352 (Small)
Illés Gabriella számos nagy és kis szerepet elvállalt a Teátrumban
IMG_5357 (Small)
… például a Mágnás Miska Rolláját is
IMG_5363 (Small)
Kőszegi Németh József és Skoff Zsuzsa, a Luxemburg grófjának csodálatos hangú szerelmesei
IMG_5375 (Small)
Karsai Klári és Pfeiferlik Tamás szintén a Luxemburg grófjából
IMG_5384 (Small)
Molnár Xénia, Ponty Tamás és Czirfusz VIktória a jelenleg is futó mesejáték betétdalát adták elő
IMG_5409-2 (Small)
Tóth László és Paksi Julia hosszú éveken át statisztáltak, játszottak a Teátrumban
IMG_5432 (Small)
Miskovics László olyan mély átéléssel énekelt, hogy az ember könnye majd kicsordult
IMG_5441 (Small)
Benedekffy Katalin Szilvia belépőjét énekli a Csárdáskirálynőből
IMG_5444 (Small)
Csiribiri, csiribiri kék dolmány – énekli Pintér Éva és Bernáth Tamás
IMG_5459 (Small)
Finálé

IMG_5466-2 (Small) IMG_5489 (Small)