Régió 2013. 10. 31.

50 éves a Csallóközaranyos-i alapiskola

Ötven évvel ezelőtt, 1963. szeptember elsején adták át rendeltetésének a község iskoláját. Az épület akkor több mint 2 millió csehszlovák koronába került, két emelet magasan 14 tanterem és egy szakterem várta a diákokat, akik örömmel vették birtokukba az új létesítményt.
Azonban az öröm nem tartott sokáig, ugyanis 1965-ben az árvíz elöntötte a települést. S ez a katasztrófa az iskolát is érintette. Olyannyira, hogy az iskolát rekonstruálni kellett, s ezt a folyamatot 1968 tavaszán fejezték be. Az intézmény 1978-ban új épülettel bővült. Elkészült a napközi, amelyben helyet kapott a tanműhely és az étkezde is. Ma ez az épület ad otthont az óvodának. 2002-ben ismét nagy változáson ment át az iskolaépület. Ekkor történt ugyanis, hogy az aranyosi iskola megszerezte önrendelkezési jogát, és az iskola fenntartója az állam helyett a helyi önkormányzat lett. 2005. október elsején az iskola felvette annak a Kóczán Mórnak a nevét, aki segédlelkész volt Csallóközaranyoson 1907-től és aki 1912-ben a stockholmi olimpián bronzérmes lett gerelyhajításban. 2009-ben a falu önerőből a nyári szünet alatt felújíttatta az épületet. Kicserélték a nyílászárókat, a fűtésrendszert, sátortető készült a lapos tető helyére, az épületet leszigetelték, megújult a villanyvezeték, megszépültek a szociális helyiségek, megfiatalodott a zöldövezet, az udvar.
Napjainkban az iskolában 16 pedagógus és két nevelőnő vezetésével 179 diák tanul 11 osztályban. Négy szakteremmel, az alsó tagozatos osztályok interaktív táblákkal rendelkeznek. Teljesen megújult a berendezés, a padok, a szekrények és a módszertani segédeszközök is korszerűek. 2007 óta összevont intézményként működik, mivel egy igazgatóság alá tartozik az iskola és az óvoda, ahol jelenleg négy pedagógus tevékenykedik 45 gyermekkel.
DELTA