Mix 2023. 01. 09.

80 éve történt a doni katasztrófa

2023. január 14-én, szombaton 9.00 órától gyalogtúrát szerveznek a Doni Hősök emlékére. A túrával a doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából a 2. magyar hadsereg Komáromból indult, nagyrészt megsemmisült alakulataira – 6. komáromi könnyűhadosztály, 22. és 52. komáromi gyalogezred – katonáira emlékeznek. Az eseményt a dél-komáromi Endresz Csoport és a Kempelen Farkas Szakközépiskola honvéd kadét programja közösen szervezi.

Útvonal: Jókai tér (református templom) – Monostori erőd /emléktábla– vasúti híd déli hídfője – Duna-part – Nagy Miklós Szőlőbirtok (Ifjúsági tábor + 800 m Ács felé a Duna parton – tea, zsíros kenyér, minden résztvevőnek)

 Táv:10/20 km

A túra időjárástól függetlenül megrendezésre kerül. (A szervezők mindenkit kérnek, hogy az időjárásnak megfelelően öltözzön, vegye figyelembe a Duna parton esetlegesen előforduló szelet, jeget, sarat, havat. Visszaút a Koppányvezér úton gyalog, vagy menetrend szerinti buszjárattal történik.) A túra emléktúra és nem teljesítménytúra!

A Don-kanyar

2. magyar hadsereg a Magyar Királyi Honvédségnek az 1941/1942-ben érvényes hadrendben nem szereplő alakulata volt, amelyet 1942-ben állítottak fel, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni. A hadsereg 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak: a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, lehetetlen feladattal megbízott honvédek ezrei szenvedtek, és vesztek oda a -40 fokos orosz télben. A Főparancsnokság és az ország vezetésének mozgástere a katasztrófa elkerülésére teljesen beszűkült.

További információk: az Endresz Csoport FB oldalán