Kultúra 2022. 06. 02.

1000 gyermek a Klapka-téren, fáklyás menet, Duna Művészegyüttes és Kárpátia koncert – Nemzeti Összetartozás Napja Komáromban

Cikkünkben összefoglaljuk, milyen programok várhatók a Trianoni békediktátum 102. évfordulója, azaz a nemzeti összetartozás napja alkalmából Komáromban.

KÉZFOGÁS C. DAL AZ ERZSÉBET HíDON
Június 3-án, pénteken 11:00 órakor Szarka Tamás Kossuth-díjas művész a Kézfogás című dalt fogja elénekelni az Erzsébet hídon. Ezzel kapcsolatos információkról ITT OLVASHAT.

AZ ÖSSZETARTOZÁS TÁNCA
Június 4-én, szombaton 15:45 órakor a Klapka-téren az Összetartozás Tánca nevezetű rendezvényre kerül sor. Mintegy 40 intézményből 1000 gyermek táncol és énekel majd Korpás Éva népdalénekes A pozsonyi sétatéren c. összeállítására. A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes is együtt táncol a gyermekekkel. A Felvidék különböző településeiről érkező gyermekek hetek óta gyakorolják ugyanazt a táncot saját iskolájukban.

A rendezvény meghívója:

MEGEMLÉKEZÉS, FÁKLYÁS MENET, ÉS KÁRPÁTIA KONCERT
Az Észak-Komáromi református templommal szemben található Trianon-emlékműnél szombaton 18:30 órakor, a 18:00 órási istentisztelet után (a református templomban) kezdődik a megemlékezés. Beszédet mond Bán Mór.

Ezután a fáklyákkal és helységnévtábláttal átvonulnak a határon, a dél-komáromi polgármesteri hivatal elé. Itt beszédet mond Szakály Sándor; közreműködik Tolcsvay Béla zeneszerző, valamint Boráros Imre és Dráfi Mátyás színművészek. Leleplezik a Csák Attila szobrászművész által újraalkotott emléktáblát.

A rendezvény Kárpátia koncerttel zárul.

TÁNCSZÍNHÁZ A DUNA MŰVÉSZEGYÜTTES JÓVOLTÁBÓL
19:00 órától, a budapesti Duna Művészegyüttes Gyertyaláng című előadását tekinthetjük meg az Egressy Béni VMK-ban. A belépés díjtalan.

„A táncszínházi előadás a maga adottságaival, eszközkészletével méltóképp emlékezik meg a történelmi traumáról, amit Trianon jelent a magyarság számára. Azt tudja megjeleníteni, amire a történelmi értekezések, szónoklatok nem képesek; zsigerekig ható élményt adhat hazaszeretetből, nekünk rendelt identitásból! Az előadás címe nem a kegyeleti gyertyára utal, nem a nemzethalál valamiféle víziójára, hanem a remény elevenségére. ” – olvashatjuk az esemény FB-oldalán.