Kultúra 2022. 09. 01.

Ma éjjel koccinthatunk az Erzsébet híd egészségére!

Az átkelőt épp 130 éve, 1982. szeptember 1-jén éjfélkor adtak át a forgalomnak és Erzsébet királynéről neveztek el. A dél-komáromi Endresz Csoport pezsgős koccintásra vár mindenkit ma éjfélkor a hídra. Poharat vigyünk – kérik a szervezők!

Arlett Tamás, az esemény főszervezője elmondta, az Erzsébet híd immár 130 éve tanúja város történelmének. Végig élte a monarchia bukását, a két világégést, a rendszerváltozást, az uniós csatlakozást, emblematikus építménye Észak- és Dél-Komáromnak, van tehát mire büszkének lennünk, nekünk komáromiaknak, ezért várnak valamennyiünket egy közös születésnapi koccintásra.

Az Erzsébet híd Magyarország legelső nagyhídjai közé tartozik, amelyet magyar kivitelezők építettek, magyar tervek alapján. Terveit a kor legnevesebb hídtervezője, Feketeházy János készítette. A 4×100 méter ívnyílású híd 1891-1892 között épült meg, sarló alakú rácsos tartókkal. A hídépítés jogát Gregersen Guilbrand, a magyarrá lett norvég ács nyerte el. A Gregersen és Fiai cég állami megbízásból, 1 165 000 forintért építette meg.

A hegesztett szerkezeti elemek a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyárában készültek, tömegük 2225 tonna. A négynyílású, alsópályás, csonka sarló alakú acélszerkezetű hídon 5,8 méter széles úttest és mindkét oldalon 2,5 méter széles járda épült. A híd alapozása keszon segítségével épült meg, mélysége 12 méter. Az alapozás falainak burkolata mészkő. A híd összeszerelését sínen mozgó portáldaru segítségével végezték el. Építése idején a pályaszerkezet a kereszttartókra helyezett fagerendákból állt. A gerendákat 1914-ben előregyártott vasbetonra, majd 1927-ben monolit vasbeton lemezre cserélték.

A második világháború végén, a visszavonuló német csapatok 1945 márciusában felrobbantották a két középső nyílást. A hidat 1946-ban Ivan Sztyepanovics Konyev marsall parancsára a Vörös Hadsereg mérnöki részlege és a Csehszlovák Köztársaság ipari vállalatai állították helyre, eredeti állapotának megfelelően a sértetlen részek felhasználásával.

Az 1990-es évek végére, a híd romló állapota miatt, nagyobb arányú felújítás vált szükségessé. Miután az észak-komáromi rekonstrukció 2002-ben, a komáromi pedig 2004-ben befejeződött, sor kerülhetett az Erzsébet híd felújítására. A kivitelezés költsége 5,4 millió eurós költségét a két ország egyenlő arányban állta. 2005 telén kezdődött a munka. Az átkelőt 2006. december 11-én teljes szélességében nyitották meg ismét a forgalom előtt.

2002-ben a dél-komáromi Klapka György Múzeum 110 éves a komáromi Erzsébet híd címmel kiállítást rendezett.