Kultúra 2013. 01. 19.

A Fantom, aki mindent egy lapra tesz fel!

Magyarország egyik legelismertebb, keresettebb musical- és operettszínésze. Elsőéves főiskolás kora óta egy-két karakterszerepen kívül világsikerű musicalekben játszik főszerepeket. 2002-ben megkapta a Pécsi Nemzeti Színház Nívódíját, valamint 2003-ban „Az év musicalénekese” eMeRTon-díjat. A Madách Színház sztárjával, Csengeri Attilával Komáromban beszélgettünk!

Hogyan emlékszik vissza a gyermekkori éveire?

Teljesen átlagos, de boldog gyermekkorom volt. Először a nagyszüleimnél laktunk Rákoscsabán egy kertes házban hároméves koromig. Anyukám a Corvin áruházban dolgozott. Ennek a tetején üzemelt a cég bölcsődéje. Itt vigyáztak rám, míg édesanyám értem jött. Ezután Zuglóba költöztünk egy panelház nyolcadik emeleti lakásába. A szomszéd ház aljában üzemelt az úgynevezett lakásovi. Tulajdonképpen, ez egy átlagos panellakás volt, ami óvodaként működött. A közeli Móra Ferenc Általános Iskolában kezdtem meg a tanulmányaimat. Jó tanuló, problémamentes gyerek voltam, sok baráttal. Kulcs lógott a nyakamban, délután a környékbeli srácokkal bicikliztünk, játszottunk a téren.

atti2

A Magyarországon is méltán népszerű sportot, a kézilabdát is aktívan művelte. Miért hagyott fel vele?

Tizenhárom éves koromban kezdtem el kézilabdázni a Taurus Sc-ben. Balátlövő voltam. Tehetségesnek tartottak, a Honvéd szeretett volna leigazolni, de mivel akkor már a jövendőbeli Géniusz együttes megalapítóival zenélgettem, így választás elé kerültem. Nem fért meg egymás mellett a versenysport és a rockzene. Én az utóbbit választottam.

Melyik zenekarokat, illetve előadókat hallgatta szívesen akkoriban? Kik számítottak az ún. iránymutatóknak?

A Piramis, a Karthagó, Deák Bill Gyula, Hobo zenéi voltak az iránymutatók számomra. Mivel nem volt pénzem egy gitár megvásárlására, így elvállaltam az énekesi posztot. Táborokban, klubokban zenéltünk. A nagy kiugrási lehetőséget a Maradj köztünk című kábítószerellenes dal jelentette. A Szörényi-Bródy szerzőpáros számát sajnos a rádiók Bródy szovjet megszállásra utaló szövegei miatt betiltották. Engem elvittek katonának, és ezzel gyakorlatilag befejeződött a rock zenei életem.

A Petrik Lajos Vegyipari Szakközépben érettségizett. Hogyan jött a Színművészeti?

A Petrik Lajos Vegyipari Szakközépiskola elvégzése után fél évig vegyészként dolgoztam az Elektronikus Mérőkészülékek Gyárában, majd elvittek másfél évre katonának. Ezalatt abbahagytam a rock éneklést, de a leszerelés után a vágy még bennem élt iránta. Megtudtam, hogy  a Színművészeti Egyetemen elindul az első 4 éves, teljes értékű operett-musical osztály, így jelentkeztem és rögtön fel is vettek.

Már főiskolás kora óta a karakterszerepeken kívül főszerepeket is játszott, nem is akármilyen, világhírű musicalekben…

Az első főszerepet 1990-ben, elsős koromban kaptam. Ez volt a Dorian Gray, Várkonyi Mátyás rockoperájában. Ezzel indult el a Rock Színházas karrierem. Olyan jelentős szerepeket énekeltem el, mint Török János a Légy jó mindhaláligban, Jézus szerepe a Jézus Krisztus Szupersztárban, Chris a Miss Saigonban, Néró a Sztárcsinálókban, Fred és Anatolij szerepe a Sakk-ban.

Melyik szerep, karakter áll Önhöz a legközelebb? Esetleg a Fantom?

Alapvetően nyugodt, kiegyensúlyozott alkat vagyok, gyakran találnak meg a hősszerelmes szerepek, ezért mindig kihívást jelent, ha megformálhatok egy negatív (Gonzague herceg-A púpos című musicalben vagy Mr. Tájföl a Macskafogóban) vagy esetleg egy humoros karaktert, mint pl. Billy Crocker a Mi jöhet még-ben. De ha kedvenc szerepet kéne választanom, akkor természetesen ki kell emelnem a Fantomot, Jézust és a pályámat elindító Dorian-t is.

attila1

Annak idején a kézilabdát abbahagyta. Milyen sportokban aktívkodik? Hallani itt-ott, hogy szeret vitorlázni, de a póker is belefér. All in?

Rohanó életem mellett sajnos kevés időm van a mozgásra, de minden nyáron próbálok egyszer-kétszer időt szakítani a barátainkkal, sőt néha még egy-egy verseny erejéig is a vitorlázásra. Időnként teniszütőt is ragadok, de ami teljesen kitisztítja az agyamat, az a heti egy pókerverseny.

Rengeteget vezet, jár-kel szerepelni. Szóval, a pörgés mondhatjuk úgy, hogy a lételeme?

A pörgés, a rohanás sajnos a mai világ velejárója. Természetesen, a mi szakmánkban ez hatványozottan jelenik meg. Rengeteget ülök autóban, ilyenkor egy jól kiválasztott zene segít abban, hogy örömömet leljem a kilométerekben.

Nem retten meg a fizikai munkától sem, sőt! Milyen dolgokat kell-lehet érteni ezalatt?

Soha nem rettentem meg a fizikai munkától. Házunk építésekor is aktívan kivettem a részem a feladatokból, de a kerti munkát is mindig nagyon élvezem, és az apróbb elektromos stb. szerelésekkel is sikerrel megbirkózom.

A hivatása mellett egy biztosítási alkuszcégben is dolgozik…

Második gyermekem megszületése után éreztem azt, hogy a kultúra mai helyzete mellett szükség van arra, hogy a családom ne csak 1 lábon álljon, ezért két barátommal biztosítási alkuszcéget alapítottam. Így már nemcsak a színház, hanem az iroda is szerves része lett az életemnek.

A Csengeri családról esetleg: a gyönyörű feleség és a két leánygyermek?

Gyönyörű feleségem a család összetartója és esze. Ő az, aki mindannyiunk életét szervezi, irányítja. A Rock Színházban ismerkedtünk meg, ahol táncosként dolgozott, s az, hogy  ő is szakmabeli, sokat segít abban, hogy megértse egy művészember lelkét. Kisebbik lányom, Almácska 6 éves. Német nemzetiségi csoportba jár az óvodában. Emellett úszik és ritmikus gimnasztikázik. Nagyobbik lányom, Zsanna 11 éves. Egy angol-magyar két tanítási nyelvű általános iskola ötödik osztályos tanulója. Fantasztikusan halad az angoltanulással, zongorázik és a Madách Musical Tánc-és Zeneművészeti Iskola tanulója.

Milyen érzés tölti el, amikor Zsanna lányával közösen állnak a színpadon?

Jelenleg hét darabban játszik, köztük a Madách Színházban a Jézus Krisztus Szupersztárban is, ahol én Jézus szerepét alakítom. Csodálatos érzés egy színpadon állni vele! Mindig hihetetlen lelki többletet ad, ha egyszerre lépünk a világot jelentő deszkákra.

Hol és milyen szerepekben láthatja a közeljövőben fellépni a nagyérdemű?

Jelenleg a Madách Színház két nagysikerű produkciójában, Az Operaház Fantomjában és a Jézus Krisztus Szupersztárban énekelek. Emellett nagy sikerrel mutattuk be a RaM Colosseumban a Toldi című zenés költeményt, amelyben a Király szerepét formálom meg. Ugyanitt játsszuk a Magyarock Dalszínház produkcióját, A púpos című musicalt is, amelyben a gonosz Gonzague herceg szerepét alakíthatom. A Magyarock Dalszínház vezetője, Vizeli Csaba felkért a Fehérlaposok című musical egyik főszerepére is, így ezzel a darabbal nemcsak itthon, hanem határainkon túl is képviselhetem a magyar musicalszínjátszást.

(szöveg: ha, fotó: Schmidt Barbara, Look)

Szólj hozzá!