Kultúra 2018. 04. 26.

A GIMISZ és Bende István kapta a Pro Urbe-díjat, de Borbély Alexandrát és a Hodek testvéreket is kitüntették

Ma délután lezajlott Észak- és Dél-Komárom képviselőtestületeinek közös ünnepi ülése, mely egyben a 27. Komáromi Napok megnyitója is volt. Az eseményen többek között átadták a Pro Urbe- és a polgármesteri díjakat is. Pro Urbe-díjjal az idei évben Bende István, valamint a Selye János Gimnázium diákszínpada, a GIMISZ gazdagodott, míg a polgármesteri díjak 10 kategóriában kerültek kiosztásra. 

 

Komárom Város képviselő-testülete Pro Urbe-díjjal tünteti ki kimagasló művészeti tevékenysége és közszolgálata elismeréseként a Selye János Gimnázium és Városi Művelődési Központ GIMISZ Diákszínpadát

A 1993-ban megalakult a GIMISZ Diákszínpad mindmáig tartó töretlen szárnyalása a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicallel indult. Öt évvel az indulás után megalakult a B-csapat is, Spátay Adriana tanárnő társrendezésében.

2001-ben megalakult a Kisgimisz, majd 2003-ban pedig a Középgimisz is. 2012-ben Kiss Péntek József és Spátay Adriana távoztak a nagy GIMISZ éléről; a 2012/13-as tanévtől Csengel Mónika vezeti mindhárom korosztályos csoportot.

Számtalan nívódíj, rendezői díj, alakítás díj bizonyítja a nagy történelmű diákszínpad eredményességét. A gimiszes diákok közül nagyon sokat választották életpályájuknak a színházat, filmet, televíziót. Köztük az Európai Filmakadémia által 2017-ben Európa legjobb színésznője díjjal, valamint a Magyar állam által 2018-ban Jászai Mari-díjjal kitüntetett Borbély Alexandra is.

Komárom Város képviselő-testülete Pro Urbe-díjjal tünteti ki kiemelkedő  társadalmi tevékenysége elismeréseként doktor Bende István urat

Bende István pedagógiai tanulmányait követően Marcelházán tanárként helyezkedett el a helyi alapiskolában, s az énekkar és a község kulturális életébe is bekapcsolódott. 1970-ben került a Helyi Nemzeti Bizottság élére. Komáromban szintén az oktatás és a kultúra terén dolgozott, 1976-1990 között képviselőként a Komáromi Helyi Nemzeti Bizottság alelnöke volt.

Bende István nevéhez cikkek százai fűződnek, szerzője és társszerzője több, Komáromról szóló publikációnak is. 1990-ben ő javasolta a város szülöttéről, Lehár Ferencről szóló könyv kiadását. 1976-1987 között a Jókai Napok szervezőbizottságának tagja. 2014-ig Komárom Város önkormányzati képviselője, a Szociális-, Egészség- és Lakásügyi Bizottság elnöke. Aktív nyugdíjasként, az újságírás mellett a turistavezetésnek hódol.

Komárom Város polgármestere, Stubendek László polgármesteri díjjal tünteti ki magisztra Roberta Krmášková, magisztra Júlia Černeková és magisztra Jana Pipíšková hölgyeket kimagasló művészeti, szervezői tevékenységük és közösségépítő munkájuk  elismeréseként

Mgr. Roberta Krmášková tehetségét számos alkalommal bizonyította már a festészet, fotográfia és az interpretációs művészetek terén. KAlapító és egyben állandó tagja a 14 évvel ezelőtt alapított Drámakörnek. 2012-ben részt vett a Slovenskí rebeli folklórcsoport magalapításában, amelyet a mai napig vezet.

Mgr. Júlia Bundová Černeková korai gyermekkor óta az éneknek és a hegedűnek hódol. Már gyermekként számos verseny győztese, gimnáziumi évei során a Drámakörben, később a Dunaj Néptáncegyüttesben és a Slovenskí rebeli társulatában vett aktívan részt, utóbbiban társalapítóként.

Mgr. Jana Pipíšková leginkább a Drámakörben, a Slovenskí rebeli-nél és a Matica slovenská-nál végzett önkéntes tevékenységéről ismert. Tevékenységének köszönhetően több száz művész és több ezer néző vehet részt igényes, ifjúságalkotta előadásokon Komáromban.

Kimagasló művészeti tevékenysége és közszolgálata  elismeréseként polgármesteri díjban részesül a Lovas Színház és a Magyarock Társulat

2004-es megalakulásuk óta minden alkalommal csak egy cél lebegett a szemük előtt, hogy a lehetőségeikhez képest a legmagasabb művészi színvonalon szolgálják ki a nézőiket. A Komáromi Lovas Színház ezzel örökre beírta nevét a magyar színháztörténelembe.

A Magyarock Társulat 2002-es alapítása óta intenzíven van jelen Észak- és Dél-Komárom kulturális életében. A társulat magyar szerzők szépirodalmi, történelmi ihletésű műveit állítja színpadra rockzenei alapon.

A kimagasló zeneművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Hodek Dávid és Hodek Áron 

Hodek Dávid húszéves korára meghódította a világot. Óvodásként kezdett dobolni, tizenegy évesen alapította első saját zenekarát, amellyel Európa-szerte nagy sikereket aratott. 2012-ben adta első önálló Müpa-koncertjét. Művészetében a jazz mellett sokat merít a funk, a hip-hop és a popzene motívumaiból is.

Áron rendkívül fiatal kora ellenére napjainkra meghatározó szereplőjévé vált városunk zenei életének. A még csak hétéves kisfiú hihetetlen muzikális tehetsége már kisgyermekkorától nyilvánvaló, s zenei kompilációi mára felnőtt művészek szintjét is meghaladja.

Kiváló szervező és közösségépítő munkájáért polgármesteri-díjban részesül a Regionális Közművelődési Központ

A Komáromi Regionális Oktatási Központ korszerű módszertani tanácsadást nyújt, kulturális és oktatási foglalatosságoknak ad teret. Biztosítja a kulturális identitás és a kultúrák közötti párbeszéd fejlesztését helyi és regionális szinten. 2017-ben az általuk életre hívott 24 versenyen, 9 kiállításon, 13 kulturális eseményen mintegy 23 ezer látogató vett részt.

Kimagasló színművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Borbély Alexandra 

Borbély Alexandra Nyitrán született, gyermekkorát a zoboraljai Nagycétényben töltötte, középiskolás évei azonban már Komáromhoz köthetők; a Selye János Gimnázium diákjaként tesz érettségi vizsgát.2010-ben, a Színház- és Filmművészeti Egyetem frissdiplomásaként a Katona József Színház tagja lett. 2017-ben Berlinben  elnyerte az Európai Filmakadémia legjobb európai színésznőnek járó díját a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért, mely alkotás az Oscar-díjért is végig versenyben volt. Színházi szerepei közül kiemelkedik Rosalinda alakja az Ahogy tetszik c. Shakespeare-műből, vagy Magda megszemélyesítése a Részegekből. Televízióban egyebek mellett a Hacktion és a Munkaügyek, mozivásznon a Coming outból is ismerhetjük. 

Kimagasló pedagógiai tevékenysége és közszolgálata elismeréseként polgármesteri díjban részesül Eva Gajdáčová 

Eva Gajdáčová szakmai pályafutása elválaszthatatlan a komáromi Középfokú Szaktanintézettől, ahol 1989-től gazdasági tantárgyak tanára, később igazgatóhelyettes, majd 1995-től 2017-ig igazgató. Új, ígéretes tanulmányi területek felé nyitották kapuikat, szüntelenül modernizálták gépparkjukat, műszaki berendezéseket vásároltak, diákjaikat az életre készítették fel.

Kimagasló zeneművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Lakatos Róbert 

A felvidéki brácsaművész a klasszikus zene mellett magyar népzenével is foglalkozik. 1997-2004 között a Szlovák Filharmónia tagja. 2001-től egy évig az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes zenei vezetője, 2005-ben megalapította a Lakatos Róbert és a Rév zenekart. 2011-től a Kassai Thália Színház zenei vezetője. Zeneszerzőként többek között dolgozott a Nemzeti Színháznak, a Kassai Állami Színháznak, a Pozsonyi Nemzeti Színháznak, a turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínháznak és a Csík zenekarnak. Városunk 2 meghatározó fesztiváljának, a Kútfesztnek és a Fonográf Fesztiválnak megálmodója és főszervezője.

Kimagasló pedagógiai tevékenysége és közszolgálata elismeréseként polgármesteri díjban részesül Szénássy Edit

Szénássy Edit 1994 óta tanít német nyelvet a komáromi Selye János Gimnáziumban. Diákjai rendre kimagasló eredményeket érnek el a németolimpia kerületi és országos fordulóiban; többen közülük németországi ösztöndíjban is részesültek. Pedagógiai munkája és a diákokhoz való viszonya, odaadása példaértékű mindenki számára.

A város kulturális életében végzett kimagasló munkájáért polgármesteri díjban részesül a Rév Magyar Ház

A Rév Magyar Ház már 1999 óta szervez gyerekfoglalkozásokat, játszóházakat, táncházakat, koncerteket, színházi produkciókat, elektronikus zenei műhelyt. A Rév állandó színpada a legkülönfélébb zenei stílusoknak, művészeti ágaknak. A Révhez kötődik az Ahogy esik úgy puffan improvizációs est, a Slam Poetry Felvidék eseményei, valamint a Révolution elektronikus zenei fesztivál is.

Kimagasló zeneművészeti tevékenységéért és városunk jó hírének gyarapításáért polgármesteri díjban részesül Kristóf Réka 

Dobi-Kiss Veronikánál kezdte meg zenei tanulmányait a Richter János Konzervatóriumban, majd a Brémai Zeneművészeti Főiskolára nyert felvételt, 2016 októberétől a müncheni August Everding Színiakadémia, Zene- és Színművészeti Főiskola diákja. 2017-ben ő lett a Virtuózok Tehetségkutató Műsor abszolút győztese. Németországi tanulmányai alatt számos alkalommal szerepelt már színpadon híres darabokban és olyan helyszíneken, mint a Brémai Die Glocke és a müncheni Prinzregententheatr Gartensaal.

 

Képgaléria: