Város 2015. 06. 22.

A gyerekrajzos falinaptárnak köszönhetően a komáromi kórház gyermekosztálya három új ablakot kapott

Az AGEL SK Rt.  irányításával menedzselt és a Forlife nonprofit szervezetet által működtetett Komáromi Általános Kórház gyermekosztálya, egy jótékonysági projektnek, gyerekrajzos falinaptárak értékesítésének köszönhetően 3 betegszobán új ablakot kapott. Ezt a nemes megmozdulást a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház (SzRKE) Diakóniai Központja szervezte, ami minden segítségre szoruló embernek igyekszik segíteni.

A gyerekosztályon évente több mint ezer kis pácienst kezelnek, akik számára fontos, milyen környezetben töltik el, sokszor szeretteiktől távol, ezt az időt. „Nagyon örülök, hogy térségünkben az emberek gondolnak egymásra és segítenek másokon. A minőségibb környezet fontos része a gyógyulási folyamatnak, hisz néhány kis beteg hosszú időt tölt itt. “ mondta PhDr. Eleonóra Mészáros főnővér.

„2014 októberében hirdettük meg az „Együtt könnyebb“ című rajzpályázatunkat, melyben a gyerekek felkérésünkre lerajzolták, szerintük hogyan tudunk egymásnak segíteni. Novemberben, ezekkel a alkotásokkal illusztrált, kétnyelvű, magyar-szlovák falinaptár készült. A naptár elérhető volt irodánkban, a református lelkészi hivatalban, de az értékesítésében legfőképp önkéntesek segítettek. Az így összegyűlt pénzösszegből a komáromi kórház gyerekosztályán 3 betegszobán tudtunk ablakokat cseréltetni, a fennmaradó összeggel pedig egyházi iskoláinkat fogjuk megajándékozni.“ fejtette ki az SzRKE DK program-koordinátora, Csiffáry Ildikó azzal, hogy a 2015-ös év végére is terveznek hasonló tevékenységet.
A Diakóniai Központ a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház intézménye, mely diakóniai szolgálatának támogatására jött létre. Az egyház diakóniájának elsődleges feladata a betegek és egészségükben károsultak ápolása és támogatása, segítségnyújtás az egyedül-, magányosan-, rossz szociális körülmények között élő és krízishelyzetbe került emberek részére. „ A beteg gyermekek nevében szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik bármilyen módon támogatták ezt a projektet, és a Diakóniai Központnak a megszervezésért, az adományokért, és hogy gondoltak legkisebb pácienseinkre,“ tette hozzá PhDr. Mészáros.

-Mgr. Marta Csergeová-

Foto-2---nadštandardná-izba-pre-najmenších-pacientov-komárňanskej-nemocnice