Város 2018. 02. 13.

Valentin-napi véradás a komáromi kórházban

A komáromi kórház hematológiai és transzfuziológiai osztálya (melyet a FORLIFE nonprofit szervezet és az AGEL csoport üzemeltet) minden önként jelentkezőt szívesen fogad soron következő véradására. Az osztály a Valentin-napi vércsepp (Valentínska kvapka krvi) elnevezésű országos mozgalomhoz csatlakozik, mely rendszerint a nagy nyilvánosságot szólítja meg. Az idei akció tegnap (február 12-én) kezdődött és egészen március 16-áig tart. 

„A szervezett véradást minden hétfőn és pénteken, 7 órától 11 óráig biztosítjuk. Az érdeklődők egyenesen a kórházba jöhetnek. A kiszállásokat szerdán és csütörtökön, a Szlovák Vöröskereszt helyi munkatársaival végezzük” – mondta el MUDr. Enikő Radi, a hematológiai-transzfuziológiai osztály főorvosa.

„Az orvos a vérvétel előtt kivizsgálja az önkéntest, a kérdőív adatai alapján célzottan az egészségi állapotára és életmódjára vonatkozó kérdéseket tesz fel. Ezt követően eldönti, hogy alkalmas-e a személy a véradásra. Ezután meghatározzák a vércsoportját. A vérvétel után több máj- és fertőzést vizsgáló teszt következik” – fűzte hozzá a főorvos.

Nem egyszer egy-egy ember élete a transzfúziós készletek mennyiségétől függ. A lakosság nagyjából 25%-a adhatna vért, azonban ennél jóval kevesebben látogatják meg a véradási helyszíneket.

„A többszörös véradókat, akiket a nyilvántartásban is vezetünk, általában telefonon értesítjük. Az új véradókat főleg az elektronikus sajtón keresztül szólítjuk meg. Emellett részt veszünk különböző sport- és kulturális rendezvényen, iskolákat látogatunk meg és hangsúlyozzuk a véradás jelentőségét” – nyilatkozta MUDr. Enikő Radi.

Vért csupán olyan egészséges, 18 és 60 év közötti személy adhat, akinek testsúlya meghaladja az 50 kg-ot. A véradás előtt ajánlatos jól kialudnunk magunkat, reggel pedig legalább egy liter folyadékkal (tea, ásványvíz, kávé) és egy könnyű reggelivel indítanunk.

A komáromi kórház az egyik legjelentősebb egészségügyi szolgáltató a régióban. A Komáromi járás közel 110 000 lakosának nyújt kezelést és megelőzést.